Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2
Foto: Shutterstock

”Därför använder jag aldrig mospotatis till potatismos"

Mjölig potatis, även så kallad mospotatis, är vanlig att använda till rätter som potatismos och gratäng. Potatisfantasten och kocken Stefan Ekengren vill slå hål på myten om att den mjöliga varianten är det bästa alternativet och ger tips på hur den i stället ska användas.

I butikerna finns det ofta många olika sorters potatis att välja mellan, och ska det lagas potatismos väljer nog de allra flesta en mjölig variant. Men populära kocken Stefan Ekengren, som också skrivit boken ”Potatis”, väljer hellre fast potatis. 

– Mjölig potatis kallas ofta för mospotatis men jag tycker att det är fel. Den kokar sönder väldigt lätt och tar in ganska mycket vatten. Det gör att man får in för mycket vätska om man gör potatismos till exempel och det blir svårt med mängden grädde i moset. Det blir mycket smak av stärkelse av den mjöliga potatisen också vilket jag gärna undviker.

Pommes och chips med mjölig potatis

Stefan använder fast potatis när han gör mos, puré och gratäng för att få en bra konsistens. Den mjöliga har ett annat användningsområde.

– Mjöliga sorter använder jag till allt som ska bli krispigt som pommes frites och chips. All stärkelse gör att den mjöliga potatisen får en väldigt krispig och knaprig konsistens.

 

Läs också: 

Expertens bästa potatisgratängtips