Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2

Dante Zia: ”Klart att det förekom irritation ibland”

Ikväll är det premiär för bröderna Oscar och Dante Zias nya tv-program, som är inspelat i norra Italien. Det är första gången som syskonen gjort tv tillsammans, och enligt Dante var det en till mestadels härlig upplevelse – även om det stundtals kunde vara intensivt.

– Det är klart att det förekom irritation ibland, säger Dante Zia. 

 ”Weekend hos Zia” – så heter bröderna Zias nya program, som har premiär på TV4 i kväll. I programmet bjuder artisten och tv-profilen Oscar Zia och matprofilen Dante Zia in kända personer till sin morfars by i Norra Italien, för att laga mat, spela musik och leva ut den italienska drömmen.  

Första gången tillsammans framför kameran

Många känner nog igen Dante Zia som deltagare i TV4:s populära tävlingsprogram ”Sveriges Mästerkock”, där han tävlade 2018. Sedan dess har han synts baka och laga mat i olika barnprogram på SVT, och han är därför van framför kameran. Men att jobba tillsammans med sin bror – Oscar Zia – var inget han tidigare gjort. 

– Det är inte så ofta man jobbar så tajt med sitt syskon, det var väldigt speciellt. Det är klart att det förekom irritation ibland, det kommer man också märka i programmet. Men det är nog det roligaste jobbet jag haft, det var roligt att hänga med Oscar i Italien och det blev en fin sommar, säger Dante Zia. 

Kontrasten mot att göra barn-tv var dock stor, då programmet har en mycket äldre målgrupp. 

– Det var annorlunda att komma från att spela in ”Sommarlov”, till att kunna dricka ett glas vin till maten och vara lite lullig vid inspelningarna, säger Dante Zia. 

Dante Zia har tidigare synts i rutan i TV4:s ”Sveriges Mästerkock” och i SVT:s ”Fixarfesten”. Foto: TV4

Uppväxta med italiensk mat

Att programmet skulle spelas in just i Italien kom naturligt. Bröderna har familj och släkt i landet, och är till stor del uppväxta på italiensk mat. Och trots att Dante är den som har det största matintresset av bröderna, tycker han att Oscar också levererar i köket. 

– Oscar är bättre på mat än vad jag är på musik! Han tycker inte att det är lika intresserant med mat som jag tycker, men han gillar det och kan laga mat, säger Dante Zia. 

Drömmer om restaurang

Just nu är det mycket fokus på tv-jobb för Dante Zia. Men han har en annan matdröm som han hoppas kunna gå i uppfyllelse i framtiden. 

– Jag har alltid haft dröm om en egen restaurang. Och den drömmer lever fortfarande, säger han. 

Får Oscar vara med på ett hörn om du startar restaurang?

– Det vet jag inte om jag hade pallat, vi hade nog gått varandra lite på nerverna. Men han får gärna komma och gästspela! 

Läs mer: 

Pär Lernström om inspelningarna av ”Kockarnas kamp” 

5 trendiga pastarätter som alla pratar om

10 rätter som passar perfekt i matlådan