Dags för Stellagalan – Sveriges första matgala av, med och för kvinnor
28 januari är det dags för Stellagalan! Sveriges första matgala för att hylla kvinnor i branschen. 27 finalister tävlar i nio kategorier. "Vi vill lyfta några av alla fantastiska kvinnor som jobbar inom gastronomin." säger en av initiativtagarna till galan, Lotta Bonthelius.
Stellagalan hålls på restaurang Gondolen i Stockholm söndagen den 28 januari och Sissela Kyle är konferencier. I nio kategorier har jurygrupper tagit fram tre nominerade till varje, dels utifrån egna förslag och dels från en öppen nominering från allmänheten. Det är första gången det hålls en liknande gala som arrangerats av kvinnor, för att lyfta kvinnor, och de inbjudna till galan är också alla kvinnor.



Vi träffade en av grundarna till galan, Lotta Bonthelius, som också var en av eldsjälarna bakom Sveriges hittills enda kocklag med enbart kvinnor – Team Milko.
Hur kom Stellagalan till?
– Det var efter att ha varit på en annan gala som någon skrev på Facebook "Var är alla tjejer?" och det blev en jättelång kommentarstråd. Flera av oss i tråden höll kontakten efter det. Lisa Förare Winblad (journalist och författare, reds anm.) startade en Facebook-grupp, Kirke – kraftkvinnor i köket, där vi bland andra intressanta frågor fortsatte diskutera möjligheterna att starta en gala för att lyfta kvinnor. Det var en ganska lång process. Nätverket Kirke lever kvar och används både för att tipsa varandra jobb och att berätta om kvinnor som gör bra saker inom branschen.
Varför behövs det en gala för kvinnor inom gastronomin?
– Vi som varit i branschen ett tag ser att det inte blir bättre. På vissa sätt blir det till och med sämre. Jag har jobbat mycket med Årets Kock förut och jag känner en besvikelse som bara blir större och större. Jag vill inte säga att de gör fel. Men det är en komplex fråga. Helt omedvetet tror jag att män väljer män för att det är lätt och känns tryggt. Jag tror att man lätt väljer någon som liknar en själv.
– Jag tror inte heller att det är lika många kvinnor procentuellt som söker till Årets Kock eller andra tävlingar, men då är det ju där man ska börja gräva. Årets Kock är en utmärkt plattform för att nå ut och en fantastisk möjlighet för karriären. Varför söker inte fler tjejer? Det måste man ta reda på!
– Redan 2001/2002 när jag drog i gång det kvinnliga kocklaget Team Milko så fick jag en hel pärm med ansökningar, utan att ens ha annonserat! Två från teamet blev rekryterade till kocklandslaget när de såg hur bra de var på OS, Carina Brydling och Anna Björlin Arvids. Så det där med att tjejer inte gillar att tävla stämmer inte alls.
– Det är viktigt att poängtera att vi inte gör detta mot männen. Vi vill göra detta tillsammans. Vi behöver alla jobba för att de unga kvinnor som utbildar sig inom restaurang också vill fortsätta att arbeta med det när de är klara. En sporre är så klart kvinnliga förebilder. Och Stella är ett sätt att lyfta sådana.
På vilket sätt har det blivit sämre?
– Tonen har nog varit hård och tuff länge. Men jag tror att sociala medier har bidragit till en ny kultur där vissa grupper kan motverka andra, ibland utan att tänka på det. Och att tonen har blivit hårdare.
Tycker du att till exempel Årets Kock jobbar tillräckligt mot en mer jämställd tävling?
– Jag vill inte peka ut någon annan gala eller tävling egentligen, och jag tycker att deras Karin Fransson-pris till kvinnliga mentorer är ett steg i rätt riktning. Men jag tycker samtidigt att det är att gå en omväg. Jag har en idé för att få fler kvinnor att söka, nämligen att alla som tidigare vunnit Årets Kock skulle få bli mentor till varsin tjej och coacha fram dem till tävlingen. Jag tror att det skulle ge mer än att dela ut ett stipendium.
Vad har ni fått för reaktioner på galan? Är det många som vill engagera sig?
– Från männen är det förvånansvärt tyst. Jag är förvånad att det inte kommit fler reaktioner, men vi får knappt några frågor om detta. Det kunde ju åtminstone komma sura kommentarer? Vad som helst!
Har ni märkt någon skillnad i branschen sedan #metoo-rörelsen, #vikokar?
– Alltså i min värld pratar vi ju om det, men att det är så väldigt tyst och att ingen frågar varken om galan eller #metoo kanske beror på att en del män är rädda? Jag vet bara att för oss som jobbat med galan i ett helt år så blev det väldigt bra timing.
Vad är syftet med galan?
– Det är både att lyfta fram bra förebilder, men också att visa på möjligheterna. Det här kan du också göra! Alla människor behöver beröm. Får du ett kvitto på att du är bra på det du gör under resans gång blir det lättare. Nu ska vi stötta varandra. Män är så himla bra på att lyfta sig själva, och det ska vi lära oss av. Jag tycker också att det är viktigt att vi når ut med ett positivt budskap: att vi ska jobba tillsammans för att åstadkomma förändring.
– Men ett annat mål är ju att galan inte ska behöva finnas längre. Fast jag tror att vi kommer att behövas även nästa år och vi pratar redan om hur vi ska tänka till nästa gång.
Är det något särskilt ni tagit lärdom av?
– Vi har inte hunnit prata så mycket om det än, men jag själv tycker att om det är lika tyst runtomkring galan nästa år måste vi bli mer drivande. Vi ska inte kunna bli ignorerade. Vi ska ses som en tillgång när de planerar andra galor och tävlingar.
Har det varit svårt att få ihop sponsorer till galan?
– Nej det har varit ganska lätt. Menigo, som själva jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor, klev på i ett tidigt skede och det betydde jättemycket.
Varför heter galan Stella?
– Det kom upp tidigt i diskussionen, och då Maja Berthas (en annan grundare, reds anm.) kläckte namnet kändes det helt självklart eftersom vi pratade om kvinnor och stjärnor och Stella betyder stjärna.
De här kategorierna finns med i årets Stella:
• ÅRETS STELLA-SOMMELIER
• ÅRETS STELLA-KONDITOR
• ÅRETS STELLA-SERVIS
• ÅRETS STELLA-BARTENDER
• ÅRETS STELLA-KOCK
• ÅRETS STELLA-BAGARE
• ÅRETS STELLA-MENTOR
• ÅRETS STELLA-MEDIA
• ÅRETS STELLA-HEDERSPRIS