Förvälla och torka nässlor - så här gör du!
Äntligen dags att plocka vårens bästa superfood, nässlor, direkt från naturens skafferi. De kan skördas och ätas hela sommaren. Nässlor är både gott och nyttigt!
Den är liten och späd, men det är klös i nässlan. Invig nässelsäsongen med en mustig nässelsoppa på de första exemplaren. Plocka mer och frys in till senare!
Plocka nässlor
1. De fina lila-gröna bladen plockas enklast med handskar på, men riktigt späda nässlor brukar inte brännas så farligt. De kan skördas och ätas hela sommaren. Klipper man ner nässlorna växer nya upp snabbt.
2. Förse dig med sax och trädgårdshandskar. Klipp av de första späda skotten upp till 7–8 cm höjd. Med högre exemplar är det bara bladen som gäller.
Tips! Man ska undvika att plocka nässlor som växer i dikesgrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser från biltrafiken.
Förväll nässlor
Nässlor går bra att frysa men behöver förvällas först. Enkelt att sedan ta fram för att snabbt laga en soppa eller pesto.
1. Rensa nässlorna och skölj dem väl.
2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i nässlor och koka 2–8 min, beroende på hur späda nässlorna är.Tjockare stjälkar kan behöva kokas den längre tiden.
3. Ta upp och låt rinna av väl.
4. Hacka och använd direkt eller frys in.
Torka nässlor
• Torka nässlor i ugn: Skölj och torka torra med handduk. Bred ut nässlorna på bakplåtspapper och torka i ugnen i 50° 2–3 timmar, gärna i varmluft.
• Torka nässlor på varm plats: Nässlor kan också torkas på ett tyg i solen. Det tar längre tid, och nässlorna bör vändas då och då. Ta in dem på kvällen när det är dagg.
När nässlorna är torra och frasiga är de klara och kan mixas till pulver i kaffekvarn eller förvaras torrt.
Nyttigt - vad är nässlor bra för?
Nässlor kan vara en vårens bästa superfood. Nässlorna är som bäst innan de blir stora och går i blom. Nässlor innehåller rikligt med vitamin A, C och E samt järn och kalcium.
Laga mat med nässlor
Smörstekta nässlor på blinier med lax.
• Färska nässlor passar perfekt att ha i en smoothie, eller varför inte i våfflelsmeten!
• Förvällda och hackade nässlor är gott i soppor, stuvningar och såser.
• Torkade nässlor kan användas som krydda i potatismos eller bröd.
• Smörstekta nässlor är riktigt gott i omelett eller på blinier med lax och en klick gräddfil.