Dadlar - 10 intressanta fakta om frukten
Dadlar har varit lite av en trendfrukt de senaste åren, inte minst som en av de vanligaste ingredienserna i många raw food-recept och i Paleo-kost. Här är 10 intressanta fakta som du sannolikt inte visste om dadlar!
1. Grekiskt namn
Namnet dadlar kommer från det grekiska ordet daktylos, som betyder finger.
2. Ovanlig allergen
Väldigt få människor är allergiska mot dadlar.
3. Tåligt frö
Dadelpalmens frön kan ”vila” i decennier, tills ljus- och vattenförhållanden är precis rätt för att det ska börja gro.
4. Rika på socker
Dadlar har ett högt sockerinnehåll med upp till 63 gram socker per 100 gram frukt, men har ändå ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med andra frukter, som exempelvis bananer och vindruvor. Räknar du kalorier är det klokast att välja färsk dadlar, de innehåller hälften så många kalorier som torkade.
5. Storproduktion
Cirka 3% av världens jordbruksmarker upptas av dadelpalmer, som producerar fyra miljoner ton dadlar per år.
6. Näringsrika
Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.
7. Förbjuden frukt
Vissa forskare tror att det var en dadel - inte ett äpple - som var den riktiga frukten som nämns i Bibelns Edens Lustgård.
8. Variationsrik
Det finns 1500 olika sorters dadlar. Medjool, som är stor med smak av karamell, är svårast att odla och därför också dyrast att köpa.
9. Gillar värme
Dadelpalmer behöver minst 100 dagar med 38°C och massor av vatten för att kunna producera bra frukt.
10. Talrik frukt
Dadelpalmen kan bli upp till 35 meter hög. En enda palm kan producera flera hundra kilo frukt.
Källa: Mindbodygreen.com
Artikel från Mitt kök