Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dadlar - 10 intressanta fakta om frukten

Dadlar har varit lite av en trendfrukt de senaste åren, inte minst som en av de vanligaste ingredienserna i många raw food-recept och i Paleo-kost. Här är 10 intressanta fakta som du sannolikt inte visste om dadlar!

1. Grekiskt namn

Namnet dadlar kommer från det grekiska ordet daktylos, som betyder finger.

2. Ovanlig allergen

Väldigt få människor är allergiska mot dadlar.

3. Tåligt frö

Dadelpalmens frön kan ”vila” i decennier, tills ljus- och vattenförhållanden är precis rätt för att det ska börja gro.

4. Rika på socker

Dadlar har ett högt sockerinnehåll med upp till 63 gram socker per 100 gram frukt, men har ändå ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med andra frukter, som exempelvis bananer och vindruvor. Räknar du kalorier är det klokast att välja färsk dadlar, de innehåller hälften så många kalorier som torkade.

5. Storproduktion

Cirka 3% av världens jordbruksmarker upptas av dadelpalmer, som producerar fyra miljoner ton dadlar per år.

6. Näringsrika

Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.

7. Förbjuden frukt

Vissa forskare tror att det var en dadel - inte ett äpple - som var den riktiga frukten som nämns i Bibelns Edens Lustgård.

8. Variationsrik

Det finns 1500 olika sorters dadlar. Medjool, som är stor med smak av karamell, är svårast att odla och därför också dyrast att köpa.

9. Gillar värme

Dadelpalmer behöver minst 100 dagar med 38°C och massor av vatten för att kunna producera bra frukt.

10. Talrik frukt

Dadelpalmen kan bli upp till 35 meter hög. En enda palm kan producera flera hundra kilo frukt.

 

Källa: Mindbodygreen.com

Artikel från Mitt kök