Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Citronträd – så odlar du citron hemma

Längtar du efter ett eget citronträd som bär frukt? Ett citronträd är vackert, trendigt och doftar underbart. Här är en guide till hur du odlar och sköter om citronträd så att du så småningom kan skörda egna citroner.

Vi är många som drömmer om ett eget citronträd. Tänk att få skörda egna citroner! Och det går fint att odla citronträd i Sverige även om det är lite av en utmaning då det kräver mycket sol och värme. Men med ett citronträd i kruka kan alla lyckas. Se vår steg för steg-guide här.

Bestäm dig först om du vill odla ett citronträd från kärna eller köpa ett träd och sköta om det och få det att växa och frodas.

Så odlar du ett citronträd från en kärna

Den bästa tiden för att odla citronträd är på våren, men det går att odla året om. Detta behöver du för att lyckas:

En citron

Odlingsjord

En liten och en stor lerkruka med hål i botten. Båda krukorna bör vara djupa

Plastfolie och gummiband

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Så gör du, steg för steg:

1. Dela citronen och ta ur kärnorna. Torka av dem lite grann men låt dem vara fuktiga.

2. Fyll den mindre krukan, ett par centimeter nedanför kanten, med väl fuktad jord. Den får inte vara blöt men ordentligt fuktig.

3. Stick ner hälften av kärnan under jorden i mitten av krukan.

4. Fukta försiktigt det överst jordlagret lite till, gärna med en sprayflaska.

5. Täck över krukan med platsfolie, fäst plasten med gummiband och stick sedan små håll i plasten så att luft kommer in i din plantering.

6. Ställ krukan på en solig och varm plats.

7. De närmaste två veckorna får du fortsätta fukta jorden försiktigt och snart bör det första skottet synas i jorden. Nu kan plasten tas bort.

8. Citronträdet behöver 8 timmars dagsljus. Vill du hjälpa den på traven kan det vara värt att investera i en växtlampa.

9. Byt kruka när trädet vuxit på sig och behöver mer utrymme.

10. Fortsätt ge det lagom med vatten, mycket sol och värme så har du snart ett prunkande citronträd du odlat alldeles själv.

Läs också: Recept på underbart god citronpaj

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Om du istället köper ett citronträd är det bra att göra det på vårvintern. Välj ett träd med många blomknoppar som sedan blir till citroner.

Läs också: Så gör du egen citronsaft - recept

Så sköter du om ditt citronträd på bästa sätt

Citronträd mår bäst när de får mycket ljus. Placera det därför på en plats som är så solig och varm som möjligt. Gärna i ett fönster där det står varmt och skyddat. Har du möjlighet att ställa ut det på sommaren på balkongen eller altanen så gör det! Men undvik att ställa det i blåst eller där det drar.

Citrusjord kan köpas i välsorterade trädgårdsbutiker. Blanda också i lite grovt grus för att få bättre avrinning. Citronträd och övrig citrus föredrar något sur jord med ett ph-värde mellan 5,5-6,5. Rododendronjord eller okalkad torv kan blandas i planteringsjorden för att sänka dess ph.

Läs också: 5 anledningar att alltid ha citroner hemma

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Skötselråd till ditt citronträd

Jorden som ditt citronträd står i ska hela tiden vara lite fuktig. Använd gärna mjukt vatten, t ex regnvatten när du har tillgång till det. Citronträdet behöver mycket näring i form av kalium, fosfor och kväve och den ges enklast i små doser när du vattnar trädet. Gödsla framför allt under sommarhalvåret så minskar risken att trädet drabbas av näringsbrist som i sin tur leder till vita fläckar på bladen.

Citronträd behöver mycket fukt, men inte för mycket. Vattna det regelbundet så att jorden aldrig blir för blöt eller för torr.

Tappar trädet blad under vinterhalvåret kan det bero på att det är för varmt inomhus.

Läs också: Recept på citronsorbet

Beskära citronträd

Beskär trädet på våren, gärna i samband med att du ställer ut det. Forma det efter egen smak men beskär det inte för hårt. Citronträd är svagväxande. Topparna du tar bort kan användas som sticklingar om du vill.

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Plantera om ett citronträd

Plantera om trädet på våren i näringsrik jord. Välj en hög lerkruka med någon form av dränering, stenar eller krukskärvor, och hål i botten så att vattnet inte ligger kvar.

Läs också: Recept på klassiska citronrutor och söt citronmarmelad

Så tar du hand om ditt citronträd på vintern

Att övervintra citronträd är lite av en utmaning men med ordentligt med ljus och lagom temperatur klarar sig även citronen här i Sverige. Ljus är a och o för citronen året runt och på vintern kan ditt träd behöva en växtlampa. Ha den tänd dagtid, gärna mer än 12 timmar. har du möjlighet att vinterförvara citronträdet på en sval plats är det bästa förutsättningen för att trädet ska klara sig. 5-15 grader är att rekommendera men det är inte helt lätt att hitta en sådan plats. Kanske kan trädet stå intill en lagom dragig balkongdörr? Framförallt ska det inte vara för varmt, ställ det inte intill ett element eller på golv med golvvärme.

Och bli inte förskräckt om ditt citronträd tappar mycket blad under under vinterhalvåret. När våren nalkas börjar den skjuta nya skott igen.

Källa: Zetas, Villalivet, Odla.nu

Läs också: Odla tomat hemma - så odlar du inomhus och på balkongen

Citron

Citron, citrus + limon,  tillhör växtfamiljen vinruteväxter och är också namnet på frukten.

 

Citron är ingen art utan en hybrid mellan olika citrusfrukter.

 

Citronträdet kom till Europa från Asien på 1100-talet. Trädet kan bli 6 meter högt.

 

En citron innehåller 90 procent vatten och mer C-vitamin än en apelsin.

Källa: NE, Wikipedia

Artikel från Mitt kök