Citronkladdkaka
Citronkladdkaka - årets sommartårta! Frystorkade hallon hittar du i välsorterade matbutiker, ibland även i lösvikt.
Liten citronkladdkaka med frasiga hallon och pistasch
5 min + 10 min i ugn. Till 4 pers:
• 1/2 citron
• 75 g smör
• 1 dl strösocker
• 1 dl vetemjöl
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 ägg
Tillbehör:
• 2 dl vispgrädde
• 1 dl frystorkade hallon eller 250 g färska
• 1 msk naturella pistaschnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen.
3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Ta ut och låt kallna i kyl. Vispa grädden fluffig och bred över kakan. Strö över hallon och nötter.
Att dricka till citronkladdkaka:
Brochet 2015 (4655) Frankrike, 129 kr (37,5 cl)
Sött vitt vin med fin intensitet, inslag av torkade frukter, honung och citrus.