Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Citronkladdkaka

Citronkladdkaka  - årets sommartårta! Frystorkade hallon hittar du i välsorterade matbutiker, ibland även i lösvikt.

Liten citronkladdkaka med frasiga hallon och pistasch

5 min + 10 min i ugn. Till 4 pers:

1/2 citron

75 g smör

1 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

1 dl frystorkade hallon eller 250 g färska

1 msk naturella pistaschnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser.

2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen.

3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Ta ut och låt kallna i kyl. Vispa grädden fluffig och bred över kakan. Strö över hallon och nötter. 

Foto: Helén Pe

Att dricka till citronkladdkaka:

Brochet 2015 (4655) Frankrike, 129 kr (37,5 cl)

Sött vitt vin med fin intensitet, inslag av torkade frukter, honung och citrus.