Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrongräs, grön curry och ingefära – låt thaismakerna flytta in i ditt kök

I det thailändska köket användes mycket såser och smaksättare tillsammans med en rad olika kryddor och grönsaker som inte tillhör de vanligaste i vår traditionella svenska matlagning. Här är några kryddor, såsor och pastor som snabbt ger din mat den karaktäristiska thailändska touchen.

 Citrongräs Citrongräs har långa blad som doftar… citron! Därav namnet. Det är bara den nedersta delen av bladen som används i matlagning. Bladen hackas eller mosas fint och tillsätts i slutet av matlagningen. Eller så låter man hela stjälken sjuda med i soppor och curryrätter. Man tar då bort den innan servering. En aromatisk krydda som ger en distinkt citronsmak och är en viktig ingrediens i det thailändska köket.

Kaffir Lime Leaves Kaffir lime finns överallt i Thailand och odlas ofta i hemmen. Bladen används ungefär som lagerblad. De ger curry och skaldjursrätter en citronaktig fräschör. Kaffir limefrukten påminner om vanlig limefrukt men är mer koncentrerad. Torkade limeblad används i grytor och soppor på samma sätt som lagerblad och ger en mycket karaktäristisk, förhöjande smak av lime.

Ingefära används i hela Asien och Thailand är inget undantag. Det traditionella sättet att anrätta den är att finhacka ingefära och vitlök i samma proportioner och fräsa dem tillsammans. Ginger & lemongrass woksauce är en klassisk woksauce med mild smak av soja, ingefära och citrongräs. Jättegod till kyckling och biff.

Sweet & Sour Ginger är en genuint thailändsk sötsur sås med helt annan karaktär än den traditionella kinesiska. Den är mild och frisk med en touch av ingefära och gör sig lika bra till kött och kyckling som till fisk eller skaldjur.

Sataysås är en kryddig jordnötsås med bitar av jordnötter och används till thailändsk kött- eller kycklingspett.

Ett hett tips - gnugga inte ögonen när du hanterar chili. Det svider ordentligt. För att mildra smaken kan man ta bort fröfästet och kärnorna. Det är framför allt i fröfästet som styrkan sitter.

Röd currypaste som tillverkas av röd chilipeppar är oumbärlig i det thailändska köket. Ger en het och kryddstark karaktär åt wok, såser, grytor och soppor. Paste är en våt kryddblandning med krämig konsistens. Kombinera den gärna med kokosmjölk

Grön Curry Paste som tillverkas av grön chilipeppar är oumbärlig i det thailändska köket. Ger en het och kryddstark karaktär åt wok, såser, grytor och soppor. Paste är en våt kryddblandning med krämig konsistens. Kombinera den gärna med kokosmjölk