Choklad och rött vin nyttigare än man tidigare trott
Fortsätt njuta av det goda! Choklad och rött vin kan minska risken att drabbas av typ 2-diabetes, visar en ny studie.
Choklad och rött vin är nyttigare än man tidigare trott. Det visar en ny studie, publicerad i januari 2014 i Journal of Nutrition.
Forskarna fann att människor som får i sig en särskild typ av flavonoider - flavoner och antocyaniner - kan reglera sitt blodsocker bättre, vilket skulle kunna minska risken att drabbas av diabetes typ 2.
Flavonoider är växtbaserade organiska föreningar som finns i bland annat mörk choklad och rött vin. Flavoner har i tidigare studier visat sig kunna sänka blodtrycket och ha en positiv effekt på minnet hos äldre personer, eftersom de stimulerar blodflödet till hjärnan.
Antocyaniner förekommer naturligt i bär, röda druvor och röda eller blå - färgade frukter och grönsaker.
I studien undersöktes 2000 friska kvinnor. De som konsumerade mest antocyaniner och flavoner hade signifikant lägre insulinresistens jämfört med dem som åt minst.