Catarina Königs annorlunda men smarta knep i köket
Vill du bli ett proffs på att skala vitlök eller funderar du på varför bakpulver är bra när det ska kokas ägg? Populära ”Mästerkocken”, sociala medier-profilen och kokboksförfattaren Catarina König har många smarta tips på hur du enkelt blir en bättre matlagare. Här delar hon med sig av 7 smarta köksknep som verkligen fungerar.
Catarina König, tidigare vinnare av ”Sveriges Mästerkock” i TV4, är numera en av landets mest välkända matprofiler, och syns ofta i både tv-rutan och sociala medier. Hon har en förkärlek för lyxig mat, och sitter inne på många knep för hur du lyckas skapa en enkel middag – men med lyxig känsla.
Spana in mästerkockens smarta köksknep, som gör dig till en vassare matlagare, här!



Enkelt knep för att skala vitlök



1. Bli ett proffs på att skala vitlök genom att lägga handflatan på klyftan och trycka till. Då åker skalet av. Strunta i att försöka pilla bort skalet med en kniv. Tidsödande och jobbigt.
Skär bort mittdelen för godare smak
2. Apropå vitlök kan den ju bli lite besk i maten, och det är ofta för att man sparat mittdelen, som ofta är lite grön. Skär bort den och du slipper den beska smaken.
Spara överbliven fond i frysen
3. När du har kokat kyckling, häll över överbliven fond i ett istråg och frys in i kuber så har du alltid färdig fond hemma.
Catarina König
Catarina König tog hem titeln ”Sveriges mästerkock” 2016 och vinsten i ”Decenniets mästerkock” 2020. Hon jobbar som tv-kock, kokboksförfattare och driver kontot Matfashionistan på Instagram. Har släppt tre böcker ”Varje dag är en fest”, ”Mat med guldkant” och ”Smårätter med guldkant”.
Smarta äggknepet
4. Svårt att skala kokta färska ägg? Ett smart ”food hack” är att ha i lite bakpulver i kokvattnet, det gör äggen mer lättskalade.
God och supersnabb pasta



5. Panikhungrig och vill ändå laga något smarrigt? Gör min paradrätt pasta arrabiata. Under tiden som pastan kokar, finhacka en vitlöksklyfta och fräs med två hackade gula lökar i olivolja i cirka två minuter. Tillsätt en burk krossade tomater, en halv grönsaksbuljongtärning och pressa ner tre vitlöksklyftor. Rör om och låt puttra. Rör ner finhackad basilika och låt koka ihop. Salta och smaka av med chiliflakes. När du serverar, riv över massor med parmesan.
Bjud på asiatiskt
6. Bjud på asiatiskt. Köp frysta wontonark eller gyozaark, finns i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i asiatiska butiker. Hetta upp olja i en kastrull till 160–170 grader. Fritera bladen i cirka tio sekunder tills de puffar upp och får en gyllene ton på båda sidor. Ta upp, lägg på hushållspapper och salta. Gör en mix av skagenröra, färdigköpt går bra, hackad chili och hackad ingefära. Lägg en klick röra på varje skal och toppa med svarta sesamfrön.
Matcha hett med sött



7. När du lagar asiatisk mat med hetta, testa att dricka vitt vin med lite sötma till. Det gifter sig bra med kryddstark mat. Låt barnen vara med och laga maten, då blir de ofta mer motiverade att äta av den. Och våga krydda maten, barn gillar kryddor, bara det inte är så starkt att det brinner i munnen. Tänk på att maten ska smaka lika bra för barn som för vuxna.
Läs mer:
Tareq Taylors supersmarta knep i köket