Camilla Hamid om oväntade ingrediensen som lyfter alla bakverk
Camilla Hamid är en oerhört populär receptkreatör, bakboksförfattare, bloggare, tv-profil och poddare. Här avslöjar hon bland annat hemligheten bakom saftiga bullar, hemliga favoritingrediensen som lyfter alla bakverk och ett lite udda sätt att göra chokladbollar på. Med andra ord listar hon sina bästa tips och knep för att lyckas med bakningen hemma i köket.
Du har säkert sett henne på tv, hört hennes podd, läskats av hennes bilder i sociala medier eller läst någon av hennes bakböcker. Bakprofilen och receptkreatören Camilla Hamid är mycket populär bland många av Sveriges hemmabagare. Här delar bloggaren bakom ”My Kitchen Stories” med sig av 7 smarta baktips .
1. Hemligheten bakom saftiga bullar är rumstempererade ingredienser, särskilt smöret. Smör i fast form kräver mindre vetemjöl än smör i flytande form. Mindre mjöl innebär kladdigare deg och därmed saftigare bullar. Pensla bullarna med sockerlag så fort de kommer ut ur ugnen så kapslar du in fukten och behåller saftigheten inte bara samma dag de bakas utan i flera dagar.
När du vill göra en enkel och lyxig efterrätt
2. En enkel efterrätt är citronmarängpaj. Gör pajskal på 14 smulade digestivekex och 100 gram smält smör. Tryck ut kexmassan i en pajform och förgrädda på 175 grader i tio minuter. Gör fyllningen. Vispa ihop fem äggulor, en burk sötad kondenserad mjölk, två matskedar citronzest och en deciliter citronsaft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen på 150 grader i ca 30 minuter. Låt svalna i kyl i tre timmar och dekorera med mjuk maräng.
Camilla Hamid
Camilla Hamid som är receptkreatör och hemkunskapslärare syns ofta i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Driver den flerfaldigt prisbelönade bakbloggen ”My Kitchen Stories” och podden ”Tillåt kakor” tillsammans med Emma Brink Rask.
Har givit ut böckerna ”Baka utan ugn”, ”Godare glass utan glassmaskin” och ”Kaka på kaka”
3. Börja med att läsa receptet noggrant innan du sätter i gång. Och hoppa inte över någon ingrediens eller något steg eller två. Bakning är kemi och kräver precision. Behandla receptet som en laborationsrapport.
En liten nypa salt gör stor skillnad



4. Salt lyfter smaken. Jag har salt i eller på nästan alla söta bakverk. Det är den hemliga ingrediensen som skapar nyans och djup och tar bort den där sötsliskiga känslan.
5. För att undvika klumpar, använd en finmaskig sil, det är din bästa vän. Sikta alltid mjöl och bakpulver och andra torra ingredienser.
6. Chokladbollar kan du gärna göra tillsammans med barnen. Det är det mest tacksamma bakverket vi har. Enkla att baka och gillas av alla. Gillar barnen att kladda kan de göra det, men annars mixar jag alltid min chokladbollssmet i en matberedare för riktigt krämiga chokladbollar.



Glass gör du enkelt utan glassmaskin
7. Du behöver inte glassmaskin för att göra glass. Vispa fem deciliter vispgrädde med elvisp. Tillsätt en burk kondenserad söt mjölk och vispa lite till. Här kan du smaksätta med något gott om du vill. Häll upp glassmeten i till exempel en brödform. Plasta in och låt stå i frysen i ca sex timmar före servering.