Camilla Hamid ”Bakningen har alltid hjälpt mig”
För bara några år sedan visste Sveriges bakälskare ännu inte vem hon var, bara att bloggen My kitchen stories bjöd på magiskt goda recept. Men i dag har Camilla Hamid slängt av sig oron och klivit fram i strålkastarljuset. Möt en av Sveriges största bakstjärnor.
Det sägs att bakning kan göra underverk. Att svänga ihop en smet eller deg en jobbig dag kan onekligen förändra perspektiven och en mysig fikastund gör oftast livet lite lättare. Och för bokaktuella bakstjärnan Camilla Hamid är det precis så det har känts ibland under tuffa perioder. Till exempel var bakningen till god hjälp för att bli fri från en tidigare ätstörning. Ett sätt att fokusera på här och nu och inte grubbla så mycket.
– Jag älskar att baka och att fika efteråt, jag kan knappt komma på något som är mysigare än det, berättar Camilla Hamid när vi hörs för att bland annat prata om hennes trevliga bakbok som lanserades nyligen.
Hennes tredje bok i ordningen, Kaka på kaka, är en härlig hyllning till Sveriges alla olika fikadagar, till brädden fylld av bakglädje, underbara recept och smarta tips och trix.
Camilla skriver i förordet till sin bok: ”I Sverige firar vi våra bakverk som om de vore födelsedagar. Vad som än händer – i samhället i stort, eller i det lilla sammanhanget, oavsett meningsskiljaktigheter och olika syn på livet – så samlas vi ändå kring våra fikadagar. Personer som annars aldrig bakar gör kanelbullar inför Kanelbullens dag, nya varianter på gamla klassiker uppstår, och helt plötsligt har allas bekymmer släppt, om än bara för en liten stund. För att bakverken måste firas” – Jag tycker att det är en fin tanke. Den är min idé bakom den här boken. Sedan var det stort för mig att få göra en sådan bred bok denna gång, som tilltalar många människor. I dag ska det mesta vara nischat, men den här boken är bred och det gör mig extra glad denna gång. Mina tidigare böcker har fokuserat på olika ämnen.
Vilken av årets fikadagar betyder mest för dig?
– Spontant tänker jag på Kanelbullens dag eftersom kanelbullar faktiskt blev ett sätt för mig att avdramatisera min ätstörning. Jag var livrädd för bakverk förut men tack vare en bok som jag läste under behandlingen fick jag en helt ny syn på kanelbullar, att de egentligen inte är så mycket värre än en äggmacka, eftersom en kanelbulle också innehåller till exempel ägg och mjöl. Men jag tycker också att det är väldigt kul med fettisdagen och alla olika hybrider av semlor som vi alla bemödar oss att komma på. För mig är det dock viktigt att det också blir gott, inte bara show. Det måste vara gott också!
Camillas numera brinnande bakintresse växte fram som ett sätt att få njuta av fika under uppväxten. Hennes mamma var ensamstående med fyra barn, och det fanns inte pengar till att gå på kafé eller köpa färdiga bullar.
– Bakningen har alltid fått mig att må bra och varit viktig för mig, som när jag ett tag jobbade natt i tunnelbanan, pluggade till lärare på dagarna och tog hand om min dotter, säger Camilla som under lång tid höll sig helt anonym bakom bloggen My kitchen stories. Drömmarna var stora men självkänslan liten och oron stor att inte bli accepterad för den hon är.
Vad var det för drivkraft som till sist fick dig att våga?
– Jag har nog alltid varit sådan, innerst inne. Min man säger att jag får tunnelseende när jag bestämt mig för något, haha. Och jag skulle säga att det är en bra grej! Men jag är ju ingen normperson, det höll mig tillbaka först men sedan vände jag på det. Jag kände att om jag kan bidra till att bryta normen så är det mycket värt för mig och även för andra. Det finns stunder då jag till exempel fått rasistiska kommentarer och känt ”Jag orkar inte det här!” men jag måste orka. Det har alltid varit min inställning, jag har jobbat sedan jag var tolv år gammal då jag alltid har behövt hjälpa till. Visst har jag varit ledsen, jag har gråtit, men jag litar alltid på att det går bra ändå, att det går över. Allt blir bättre.
Om du ser fem år framåt, hur ser drömmarna ut?
– Jag vill fortsätta det jag gör i dag och det blir säkert fler böcker från mig, men drömmen är att få göra ett eget bakprogram. Jag har haft dialog med några, och det kanske inte är så långt borta, men det är verkligen min nya dröm. Då skulle jag verkligen få chans att nå ut till mina följare, det vore fantastiskt.
Camilla Hamid
Ålder: 29 år.
Bor: Södra Stockholm.
Familj: Maken Benjamin och två döttrar, 8 och 4 år.
Bakar helst: Småkakor och bullar.
Inspireras av: Mina följare!
Favoritpryl i köket: Värmetåliga bunkar i glas.
Aktuell: Utöver boken så rullar det på med blogg, tv, Youtube och Tiktok.