Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gustav Gräll/Allt om Mat

Burgarexperten: Det är vanligaste missen när du gör hamburgare

Hamburgerlegendaren George Motz har släppt ett flertal böcker och filmer, samt föreläst om hamburgare över hela världen – och är i dag en av världens mest kända burgarprofiler. För Allt om Mat avslöjar han sina smarta knep som gör att din burgare smakar som på restaurang. Dessutom berättar han om vanliga misstagen som många gör – och delar med sig av tips för hur du bäst undviker dem.  

Ta del av experttipsen här och bli ett riktigt burgarproffs i vår och sommar!

De senaste åren har hamburgare fått ett rejält uppsving. Från att endast ha varit snabbmat, har burgaren klättrat upp och tagit sig in i finrummet, och i dag finns en uppsjö av restauranger som satsar på bra hamburgare med råvaror av hög kvalitet. Burgarstatusen har därmed höjts rejält – och blivit en omåttligt populär rätt bland både stora och små.  

En hamburgare man äter på restaurang är ofta riktigt saftig, smakrik och läcker. Men hur lyckas man egentligen med att göra den lika perfekt även på hemmaplan?

Så undviker du vanliga köttfallgropen

Amerikanska tv-profilen George Motz har gjort sig känd för sitt enorma intresse för hamburgare. Han har rest över hela världen för att föreläsa om burgare – och släppt en rad kokböcker och filmer om den älskade rätten. Han menar att det finns en rad olika faktorer och detaljer som gör en burgare bra, men menar att det vanligaste felet handlar om val av kött. 

– Det vanligaste misstaget är att man väljer ett kött med för lite fett. Man kanske vill vara lite nyttig och välja ett magert fett, men det fungerar inte. Det måste vara mycket fett, det är där smaken sitter. Prata gärna med slaktaren och se vad som finns, jag själv tycker att högrev blir bäst, säger George Motz. 

George Motz

Ålder: 52

Bor: New York, USA

Yrke: Kokboksförfattare, filmskapare och hamburgerprofil

Aktuell med: Europaturné – med stopp i bland annat Sverige – för att sprida inspiration och kunskap kring hamburgare

Välj ett mjukt bröd – som inte är för stort

Något annat som han ofta stöter på är att personer ofta väljer ett bröd av fel konsistens – eller som är oproportionerligt stort – vilket leder till att burgaren inte blir balanserad smakmässigt. 

– Folk använder ofta fel bröd. Exempelvis ser jag ofta att det är för stora bröd, då är det svårt att äta hamburgaren. Man vill få in alla delar av burgaren i en och samma tugga, och om brödet är för stort blir det obalanserat. Man måste också tänka på att välja ett mjukt bröd, surdegsbröd är exempelvis ofta för hårda, säger George Motz. 

 

George Motz bästa tips för att lyckas med burgaren

1. Använd ett kött med hög fetthalt, gärna högrev. 

2. Välj ett mjukt bröd, och inte exempelvis ett hårdare surdegsbröd. 

3. Fyll inte din burgare för mycket, så att den blir för hög – då blir den enklare att äta. 

4. Lägg energi på att hitta färska råvaror av hög kvalitet. 

 

Knepet för saftigt kött – gör en smashed burger

George Motz upplever att många personer tror att en burgare som tillagas på grillen får godast smak – men han själv tycker att det är bättre att steka den i stekpannan, och använda sig av ”smashnings”-metoden. 

– Det är bättre att steka en burgare, då tillagas den i sitt eget fett och blir saftig och får mer smak. Godast blir den om man rullar köttet till en boll och sedan smashar den direkt i pannan. Det är en extremt gammal metod som funnits i flera hundra år, men som blivit populär och trendig på nytt den senaste tiden, säger han. 

George Motz tycker att en perfekt burgare ska innehålla få – men bra – ingredienser av hög kvalitet.George Motz tycker att en perfekt burgare ska innehålla få – men bra – ingredienser av hög kvalitet.George Motz tycker att en perfekt burgare ska innehålla få – men bra – ingredienser av hög kvalitet.
George Motz tycker att en perfekt burgare ska innehålla få – men bra – ingredienser av hög kvalitet. Foto: Per Ranung

Fyll inte burgaren för mycket

Bara fantasin sätter gränser på vad man kan fylla sin burgare med, men generellt tycker George Motz att det är ett problem när en hamburgare fylls för mycket, eftersom den då blir svår att äta. 

– På sociala medier var det väldigt trendigt ett tag med extremt höga och galna burgare, men det verkar vara på väg bort, vilket jag är väldigt glad för. En burgare som fylls för mycket blir ofta så hög att den är svår att äta, man får inte in hela i munnen. Det är bättre att satsa på färre men bra ingredienser, och lägga tid på att sätta alla detaljer, säger George Motz.

Läs mer:

Populära tv-kockens udda men geniala knep i köket

Hamburgerbröd – det skiljer brioche, potato bun och surdeg åt 

Grillad halloumi - så lyckas du grilla perfekt ost varje gång