Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2

Budapestbakelse – 5 recept och konditorns bästa tips

Budapestbakelsen är en riktig klassiker på fikabordet och en favorit för många. Här ger konditorn Anna Nordh sina bästa tips på hur du lyckas med budapestrullen. Vad är viktigt att tänka på och vilka misstag ska du undvika? Lär dig allt du behöver veta för att lyckas med baket.

Budapestbakelsen består traditionellt av en mjukseg marängbotten med hackade hasselnötter som fylls med grädde och konserverade mandarinklyftor. Det behöver inte vara särskilt svårt att baka en budapestrulle men det finns vissa saker som är bra att tänka på.

Vispa ordentligt

En klassisk budapestbotten görs på en vanlig fransk maräng där man vispar äggvitor och socker. Se till att vispa upp äggvitorna till ett fast skum innan sockret tillsätts lite i taget. Annars finns det en risk att marängen blir rinnig i stället för fluffig. Marängsmeten ska vara rejält luftig och få ”spår” när du vispar i den. 

En fluffig och fast marängsmet är ett måste för att få bra bakelser.En fluffig och fast marängsmet är ett måste för att få bra bakelser.En fluffig och fast marängsmet är ett måste för att få bra bakelser.
En fluffig och fast marängsmet är ett måste för att få bra bakelser. Foto: Thomas Hjertén

Spritsa gärna

En klassisk budapestbotten är randig, så spritsa gärna ­nötmarängsmeten i långa rader på bakplåtspappret. Glöm inte bort att vända på den gräddade bottnen innan du brer på fyllningen så att den randiga sidan hamnar utåt.

Spritsa ut marängsmeten för att få det klassiska utseendet. Använd en rund tyll eller klipp ett större hål i påsen.Spritsa ut marängsmeten för att få det klassiska utseendet. Använd en rund tyll eller klipp ett större hål i påsen.Spritsa ut marängsmeten för att få det klassiska utseendet. Använd en rund tyll eller klipp ett större hål i påsen.
Spritsa ut marängsmeten för att få det klassiska utseendet. Använd en rund tyll eller klipp ett större hål i påsen. Foto: Thomas Hjertén

Behåll volymen

Se till att vända ner de malda nötterna blandade med majsstärkelse försiktigt i marängsmeten så att luften finns kvar. Använd gärna en slickepott för att vända runt smeten. 

Foto: Thomas Hjertén

Grädda inte för länge

Bottnen ska få färg och kännas klar men den får inte gräddas för länge så den blir hård. Är bottnen för välgräddad blir det svårt att rulla den och då spricker den lätt.

Variera rullen

Budapestrullen är god som den är med grädde och konserverade mandariner men kan enkelt varieras. I stället för hasselnötter är det även gott med pistaschnötter eller mandlar. Är du allergisk mot nötter är kokos ett bra alternativ. Mandarinerna byts enkelt ut efter säsong. På sommaren är det gott med färska bär som hallon eller jordgubbar och frukt som persika och mango. På vinterhalvåret är det perfekt att fylla rullen med smaker som choklad, apelsin, kola eller frystorkade bär.

5 goda recept

Läs också:

Så lyckas du med sockerkakan 

Recept och tips på småkakor