Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Bröllopstal i vilken ordning?

Jag ska på ett bröllop med ett gay-par som gifter sig. Vem är det då som  håller talen först och var sitter man i kyrkan som förälder? Etikettdoktorn Mats Danielsson svarar.

Ps. Missa inte Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

 

Fråga om bröllopstal: Jag ska på ett bröllop med ett gay-par som gifter sig. Vem är det då som håller talen först och var sitter man i kyrkan som förälder? En annan fråga om man bara ska titta och skåla för ett brudpar men inte är bjuden på festen, bör man ha present med sig då?

Etikettdoktorn Mats Danielsson svarar: Det är ingen skillnad mot ett heteropar, men föräldrarna får bestämma vem av fäderna som vill hålla första talet och önska gästerna välkomna till bords. Föräldrarna sitter tillsammans eller på var sin sida, man kan blanda besökarna i bänkarna om man vill eller besluta sig för en sida var. Det har egentligen ingen betydelse och finns det kyromarskalkar kommer de att visa er gäster till rätta.

 

Så håller du ett bra tal - onlinekurs i vett och etikett

Gå Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

– Etikett inte tråkigt! Tvärtom! Det är ett socialt smörjmedel som gör att alla kan känna sig lugna och trygga. Då kan de släppa loss, och då blir festen riktigt rolig! Läs mer och köp kursen här!