Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Bröllopsmeny – recept till härligt sommarbröllop

Enkelt, härligt och gott! Det var några av idéerna när kocken Mattias Larsson planerade inför sitt och Cecilias ljuvliga skärgårdsbröllop. Här bjuder han på utvalda recept och dryckestips. 

Bröllopsbuffé

FÖRSTA SERVERING (smårätter)

Foto: Helén Pe

Västerbottensosttartlette toppad med rökt lax och löjrom samt råmarinerade grönsaker

Räktaco med koriandercrème och räkchips

Sojamarinerad sotad lax med ärtcrème och mynta

ANDRA SERVERING

Foto: Helén Pe

Grillad, tunt skivad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök

Grillade grönsaker med parmesanost och olivolja

Grönsallad med citronette

Picklade grönsaker

Första servering - recept

Foto: Helén Pe

Recept: Västerbottensosttartlette toppad med rökt lax och löjrom samt råmarinerade grönsaker

Foto: Helén Pe

Recept: Räktaco med koriandercrème och räkchips

Foto: Helén Pe

Recept: Sojamarinerad sotad lax med ärtcrème och mynta

Andra servering - recept

Foto: Helén Pe

Recept: Grillad, tunt skivad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök

Foto: Helén Pe

Recept: Grillade grönsaker med parmesanost och olivolja

Foto: Helén Pe

Recept: Grönsallad med citronette

Foto: Helén Pe

Recept: Picklade grönsaker

Brudparet Cecilia och Mattias. Foto: Anna-Karin Thorpert Möller

Mattias Larssons 3 bästa tips för bröllopsbuffén

Vad var viktigast för er när ni planerade er bröllopsfest?

– Vårt fokus var att det skulle bli roligt, med mycket skratt och en hel del stök. Det finns en risk att bröllopsmiddagar blir lite för långa och lite för stela och så ville vi inte ha det. Av den anledningen gen valde vi till exempel att ha flera olika smårätter som första servering, de kom in en och en på stora fat. Ett bra sätt för att få gästerna att interagera med varandra, när faten till exempel skickades runt. Men planeringen är viktig när gästerna är många, börja i god tid och gör det inte så avancerat. Enligt mig är det bättre att hålla det enkelt, men se till att det som serveras är riktigt bra.

Förbered så här: 1 DAG FÖRE: Gör västerbottenstartlett. Blanda koriandercrème. Skala räkorna och ställ kallt. Finstrimla/skär grönsakerna till laxen och räkorna. Gör tryffelmajonnäs. Riv osten till grönsakerna. Pickla grönsakerna. Halstra laxen. Gör ärtcrèmen. Ansa sparris och salladslök och skär zucchinin i skivor. Gör myntaoljan. 5 TIMMAR FÖRE: Fritera löken. Skär laxen och pajen. STRAX FÖRE: Stek svampen till köttet. Grilla köttet. Grilla grönsakerna. Blanda salladerna och smaksätt med dressingarna.

Ligger det i tiden att brudparet önskar sig en avslappnad middag?

– Ja, jag tror och hoppas det. Det kommer alltid att finnas de brudpar som vill ha det klassiskt, men jag tror att det blir allt enklare att få bestämma själv. Mitt bästa tips är att utgå ifrån sin personliga smak och våga göra på det sätt man vill. Små personliga detaljer gör stor skillnad och blir jättehärligt.

Vad lärde du dig under ditt eget bröllop som du tar med dig?

– Jag har ju varit med som kock i kulisserna på andras bröllop. Tack vare det här fick jag en mycket större förståelse för hur brudparet själva har det, hur mycket det är att tänka på. Trots att jag är kock låg mitt fokus inte på mat och dryck den dagen. Så länge maten är vällagad och vinerna är okej kommer det att bli fantastiskt, då det är så mycket fokus på samtal och annat som händer under middagen. Cecilia och jag som älskar champagne satsade på att ha en riktigt god sort medan vi valde en del enklare röda viner. Det är vin som är helt okej men som där och då smakade helt underbart.

Mattias och Cecilias bröllop på Rådmansö Foto: Anna-Karin Thorpert Möller

Matcha mat & dryck

TILL FÖRSTA SERVERINGEN: Bollinger Rosé, (7755), Frankrike, 659 kr. Här valde vi en smakrik och frisk champagne som matchar matens friska syra perfekt. Och finns det något mer romantiskt än rosa champagne? Bollinger Rosé är stilfull med en nyanserad smak av röda äpplen, färska hallon och blodgrapefrukt.

TILL ANDRA SERVERINGEN: Fontanafredda Ebbio 2018, (22300), Italien, Langhe Nebbiolo, 119 kr. Ett fylligt rött vin som mjuknar och där den mörka frukten blir ännu godare när det möter köttet, svampen och den feta tryffelmajonnäsen. Nyanserad kryddig smak med fatkaraktär.