Bra råvaror viktigare än matpriser enligt ny rapport
År 2015 är inte priset det viktigaste när det kommer till matlagning, istället är bra råvaror och en medvetenhet kring maten i fokus. Det visar Food & Friends' årliga matrapport.
Food & Friends och Pontus Dahlström berättar under deras årliga matrapport att det är millennials (personer mellan 15 och 25), så kallade foodies (mat- och dryckesintresserade) och bra råvor som är i fokus i år. Konsumenten vill idag veta var livsmedlet kommer ifrån och ha mer insikt i vad som tillagas. Det generella intresset för mat har också ökat. Den digitala världen dominerar när det kommer till var man får sin inspiration ifrån. Mobilapplikationer och matsajter ligger högst, men också den fysiska världen som vänner och bekanta.
Foodies är de som lägger ned mest tid på att laga middag på vardagarna – hela 57 minuter. Det kan jämföras med barnfamiljernas 38 minuter och medellängden som är 35. Samtidigt som intresset för maten ökar så är intresset för att ha matlåda på vardagarna i princip oförändrat. Mer än 40% har aldrig med sig matlåda till jobbet.
Millennials topp 10 vardagsrätter:
1. Spagetti med köttfärssås
2. Kyckling med tillbehör
3. Korvstroganoff
4. Köttbullar med tillbehör
5. Sallad
6. Lax
7. Tacos
8. Soppa
9. Fisk
10. Biff med tillbehör
Foodies topp 10 vardagsrätter:
1. Kyckling med tillbehör
2. Spagetti med köttfärssås
3. Fisk
4. Korvstroganoff
5. Köttbullar med tillbehör
6. Lax
7. Biff med tillbehör
8. Pannbiff
9. Soppa
10. Sallad
Barnfamiljer topp 10 vardagsrätter:
1. Spagetti med köttfärssås
2. Kyckling med tillbehör
3. Korvstroganoff
4. Köttbullar med tillbehör
5. Fisk
6. Lax
7. Pannkakor
8. Fläskkotlett med tillbehör
9. Lasagne
10. Tacos