Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Respektive producent.

Bra bredd på novemberölen

Ölnördarna har julafton när nyhetsölen landar på Systembolaget. Idel ädel öladel bland nyheterna.

Ladda plånboken rejält, det är det som gäller om du vill testa alla nya öl som kommit i november. Det är en minst sagt intressant samling som attackerar butiken och många lär smaka andäktigt på de nya flaskorna. Det är inte standardöl för hela slanten direkt. Här är några av favoriterna.Fuller's Vintage Ale
2009 (11533), Storbritannien, 50 cl, 59 kronor

Fullers är brittisk bryggeritradition med kvalitet - bryggeriet har varit igång sedan 1600-talet vilket borgar för kvalitet. Denna årgånsale är en fullödig skapelse med en gnistrande, grunorange färg och doft och smak med frukttoner som rör sig kring aprikos med kryddighet av ingefära. En enorm eftersmak som kommer att utvecklas genom åren, ölet är högst lagringsbart under lång tid.

Njut den ensam en vecka då allt varit lite för mycket.

Aecht Schlenkerla Rauchbier (11523), Tyskland, 50 cl, 27,90 kronor

Rököl - kan det vara något? Ja, det kan det, i varje fall om det görs på det här sättet - nyanserat och smakfullt. Doften är en intensiv attack av rökt ål och tjärad båt. Smakens röksighet är betydligt mer mildare, välgjord, nyanserad och med klang i eftersmaken.

Drick den ensam eller med mat med lite styrka i kryddningen, rökigheten kan bidra till spännande smakbrytningar.Ardenne Blond
(11506), Norge, 50 cl, 43,90 kronor

Norska Haanbryggeriet vet hur man gör en öl som passar till fisken. En blekgul färg och en härligt fruktig doft leder över till en syrlig, örtig och förvånande besk smak. Tänk vete-öl med lite ale-känsla så hittar du rätt.

Passar till fisken eller till den asiatiska maten.Grebbestad Lunator
(11279) 33 cl, 22,50 kronor

Bor du inte på Västkusten så kanske du inte lagt märke till Grebbestads bryggeri? Dags att göra det nu för deras Lunator är en liten pärla i ölhavet. En glittrande brunrödorange ton sätter fantasin i gungning och doften av kola och sirap leder över till en smak av vattnig sötma med svaga lakritstoner. Låter det konstigt? Inte, det är riktigt bra ölkultur bara - då blir det komplexa smaker.

Drick den direkt från kylskåpet ensam eller till lite mildare kötträtter, fläskkotletter i klassisk tappning passar bra.Thomas Hardys Ale 2005
(11277), Storbritannien, 25 cl, 57 kronor

Glöm dina uppfattningar om öl - annars kommer du bli väldigt förvånad. Thomas Hardys Ale är en klassiker och vilken klassiker! Denna öl jäser på flaskan och smakerna som utvecklas är enorma; här är närmast portvinsliknande dofter och smaker med stor russinsmak som grundton. Därutöver vankas det choklad, lakrits, rostat och sött om vartannat och man slutar inte smaka på lång stund efter klunken. Fantastiskt!

Njuuuuut den i stillhet - vill du så kan du ackompanjera med en chokladkaka eller annan söt dessert - det är inte nödvändigt dock.