Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Guide till tid och temperatur när du grillar.
Guide till tid och temperatur när du grillar.
Guide till tid och temperatur när du grillar.
1 AV 2
Tänd grillen miljövänligt • Matkreatören Sophie Berlin vet hur man gör
2 AV 2
Guide till tid och temperatur när du grillar.
Foto: Adobe Stock

Tid & temperatur på grillen – så lång tid behöver kött, kyckling, fisk och grönsaker

Hur länge ska man egentligen grilla entrecote, karré, kycklingfilé, lax, hamburgare, fläskfilé, halloumi eller spetskål? Här är en stor grillguide för över 50 olika råvaror – tid och temperatur för perfekt tillagning. 

Indirekt och direkt grillning

• Direkt värme: Råvaran placeras direkt ovanför glöden.

• Indirekt värme: Glöden är placerad på en liten del av grillen, råvaran läggs en bit från glöden. Locket ska ligga på

Tider grillning

Allt är cirkatider! Passa grillen noga och se till att kväva eldsflammor. 

GRILLA NÖTKÖTT - TID OCH TEMPERATUR

Entrecôte ca 1 1/2 centimetertjock skiva, grillas direkt 2–3 min på varje sida.

Flankstek, ca 3 centimeter tjock, grillas direkt ca 15 min runtom, till 55° innertemperatur.

Hamburgare, ca 1 1/2 centimeter tjocka, grillas direkt 5 min på varje sida.

Högrev, förkokt ca 1 1/2 kilo i bit, grillas direkt 15 min runtom.

Oxfilé, hel, grillas indirekt ca 45 min runtom till 55° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 centimeter tjocka, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Ryggbiff i skivor ca 1 1/2 centimeter, grillas direkt 2–3 min på varje sida.

Foto: Adobe Stock

GRILLA FLÄSKKÖTT - TID OCH TEMPERATUR

Fläskfilé, hel ca 600 g, grillas indirekt ca 25 min runtom, till 68° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 centimeter, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Fläskkarré, förkokt, hel ca 1 kilo, grillas direkt ca 10 min, till 75° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 centimeter, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Fläskkotlett ca 2 centimeter utan ben, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Tunna revbensspjäll (spare ribs), förkokta, grillas direkt 10 min.

Tjocka revbensspjäll, förkokta, grillas direkt 10 min på varje sida.

GRILLA LAM - TID OCH TEMPERATUR

Grillspett, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Lammfärsburgare grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Lamminnerfilé, ca 150 g, grillas direkt 6 min runtom, till 60° innertemperatur.

Lammkotletter grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Lammrostbiff, ca 400 g, grillas indirekt runtom till 60° innertemperatur.

Lammstek, hel med ben, ca 1 1/2 kilo grillas indirekt ca 1 1/2 timme runtom, till 70° innertemperatur.

Lammytterfilé, hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runtom, till 60° innertemperatur.

GRILLA KYCKLING - TID OCH TEMPERATUR

Det är viktigt att alla kyckling-detaljer är genomgrillade. Använd termometer för att vara på den säkra sidan. 

Hel ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min, till 80° innertemperatur.

Halv grillas indirekt ca 25 min på varje sida, 80° innertemperatur.

Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runtom, till 80° innertemperatur.

Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, till 70° innertemperatur.

Kycklingklubbor grillas indirekt ca 30 min runtom, 80° innertemperatur.

Kycklingvingar grillas indirekt 10–15 min runtom.

Foto: Adobe Stock / Adobe Stock

GRILLA FISK & SKALDJUR - TID

Abborre, hel, grillas, direkt ca 10 min på varje sida.

Blåmusslor grillas indirekt ca 8 min.

Fiskfiléer, tunna, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Gös, hel, grillas indirekt ca 15 min på varje sida.

Havskräftor, kokta, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Hummer, kokt, grillas direkt ca 3 min enbart på köttsidan.

Lax i bit ca 500 g, grillas indirekt ca 8 min på varje sida. Portionsbit, ca 125 g, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Makrill, hel, grillas direkt ca 12 min på varje sida.

Pilgrimsmusslor, råa, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Räkor, kokta, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.

Tonfisk, portionsskiva, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Torskfilé med skinn, grillas ca 5 min enbart på skinnsidan.

Foto: Adobe Stock / Adobe Stock

GRILLA GRÖNSAKER, VEGETARISKT & OST - TID

Avokado grillas urkärnade i halvor direkt ca 1 minut på varje sida.

Aubergine, 1 centimeter tjocka skivor. Salta, låt ligga ca 10 min för att dra ut beskan. Torka av och grilla direkt ca 5 min på varje sida.

Broccoli- och blomkålsbuketter grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Halloumi, ca 1/2 centimeter tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.

Lök, små hela knipplökar, grillas indirekt ca 10 min. Löken kan också förvällas och sedan grillas direkt ca 5 min.

Majskolvar färska hela, grillas indirekt ca 15 min.

Mangold grillas direkt 2 min på varje sida.

Pak soi grillas i halvor, ca 2 min på varje sida.

Paprika, halvor, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Portabellosvamp grillas ca 3 min på varje sida.

Sparris, grön grillas direkt ca 4 min runtom.

Spetskål i klyftor, grillas 5–6 min på varje sida.

Vegoburgare, färska, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Vegoburgare, frysta, grilla indirekt ca 6 min på varje sida. Grilla direkt 1 minut på varje sida.

Vegokorv, grilla direkt runtom ca 5 min. Kontrollera vad ”skinnet” är tillverkat av så att det inte smälter över glöden, grilla i så fall indirekt.

Zucchini, ca 2 centimeter tjocka skivor, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Tofu, ca 1/2 centimeter tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.

LÄS OCKSÅ: Stor guide – så blir du en mästare vid grillen – 15 supertips