Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Wettainen

Bjud på grekisk buffé – inspiration och recept

Den grekiska matkulturen har rötter långt tillbaka. Redan för 4 000 år sedan användes de kryddor och örter vi förknippar med dagens grekiska kök — timjan, oregano, mynta, vitlök och kapris. De rustika rätterna är som gjorda för att samlas kring och avnjutas med gott lokalt vin. Här får du lära dig laga mat som i Grekland!

Många är vi som har turistat i Grekland, på fastlandet men framför allt på alla härliga öar. Maten har varierat, i de riktiga turist­ områdena kan man få trötta souvlaki och mosig, uppvärmd moussaka men hamnar man lite utanför de stora områdena är maten ofta helt fantastik. Enkel, men med de fina råvarorna kommer man långt, en perfekt grillad fiskbit som man ringlar god olivolja över och pressar på lite citron, salt­ syrlig fetaost med solvarma tomater och alla goda oliver med nybakat bröd. 

Matkulturen varierar i olika delar av landet

Givetvis skiljer sig den grekiska maten åt beroende på var man bor och var man befinner sig. Fisk och skaldjur äts mest på öarna medan lamm och annat kött äts på fastlandet. En grekisk måltid består först av mezedes, vil­ ket är en eller flera smårätter, skålar med oliver, olivolja och bröd. Sedan kommer varmrätten, fisk­ eller köttbaserad, men alla förrättsrätterna får stå kvar på bordet så att man kan äta som man vill. Som av­ slutning bjuds oftast på färsk frukt.