Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Instagramprofilen ger sina bästa knep
2 AV 2

Billig mat som gör dig mätt - experternas bästa tips

Det går att laga god vardagsmat som inte kostar skjortan, att äta billigt hemma är varken tråkigt eller svårt. Men hur gör man? Här får du smarta tips från matexperterna och recept på riktigt prisvärd mat som gör dig mätt.

Hur gör man för att dra ner på matkostnaderna men fortfarande äta god och bra mat? Allt om Mat har pratat med matexperter och receptmakare för att få de bästa spartipsen när det kommer till mat. För vi vill ju äta gott, trots att matpriserna dragit i väg.

Planering är a och o

Det låter kanske tråkigt men - att planera sina matinköp är en av grunderna för att lyckas sänka matkostnaderna. För planerar du storkok och grytor, matlådor för hela veckan eller middagar några dagar framöver kan du handla precis den mat du behöver och ingenting annat. Dessutom behöver du inte slänga något som ”blir över”.

Linsgryta kan bli tre olika middagar med varierad kryddning - tips från kokboksförfattaren Sally AspLinsgryta kan bli tre olika middagar med varierad kryddning - tips från kokboksförfattaren Sally AspLinsgryta kan bli tre olika middagar med varierad kryddning - tips från kokboksförfattaren Sally Asp
Linsgryta kan bli tre olika middagar med varierad kryddning - tips från kokboksförfattaren Sally Asp Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Linus Hermansson

– Det dyraste man kan göra är att slänga mat. Så ta vara på alla rester, handla inte mer mat än du behöver och tänk smart när du köper råvaror. Behövs bara en halv zucchini till ditt recept, laga antingen dubbel portion och frys in matlåda eller se till att middagen dagen efter också använder zucchini, säger Sally Asp, kokboksförfattare och receptkreatör som skrivit boken ”Skippa nudlarna!” (Max Ström Förlag).

Billiga basvaror att alltid ha hemma - Sallys tips

I skafferiet:

Röda linser och kikärtor

Krossade tomater

Pasta och ris.

I kylen:

Rotfrukter och vitkål

Ägg

I frysen:

Broccoli, ärtor, spenat

Hembakat bröd

Att köpa färskvaror med lång hållbarhet, som rotfrukter, vitkål och äpplen, är också ett sätt att spara mat-pengar. Och enligt Sally Asp är det allra bästa knepen att få till god billig mat att laga vegetariskt, alltså riktiga grönsaker och inte ersättningsprodukter för kött och fisk, och att satsa på kryddor som är ett enkelt sätt att variera billig mat. En av Sallys egna favoriträtter är japansk kålpannkaka, Okonomiyaki. - en pannkaka med mycket smak men med enkla och billiga råvaror!

Det största misstaget man kan göra i försöket att dra ner på matkostnaderna är att laga mat du inte blir mätt på.

– Om man lagar en billig lunch men blir hungrig direkt och köper ett dyrt mellanmål på väg hem från jobbet, då har vi tappat effekten av den billiga lunchen. Så se till att laga fullständiga måltider med långsamma kolhydrater, protein och fett så ni håller er mätta!, säger Sally Asp.

Sallys 5 mat-spartips:

Gör en veckoplanering

Handla efter säsong

Laga vegetariskt

Köp färskvaror med lång hållbarhet

Släng inga rester

Laga mat du blir mätt på

Satsa på kryddor för att variera maträtterna

TIPS: Torkade linser och böner är billigare och tar mindre plats i skafferiet än de kokta. Fördelen med färdigkokta är att de sparar tid och inte kostar energi när de kokas.

Läs också: 11 tips - så minskar du elförbrukningen i köket 

Gunilla von Heland lagar gärna toscansk grönsakssoppa - gott och prisvärt.Gunilla von Heland lagar gärna toscansk grönsakssoppa - gott och prisvärt.Gunilla von Heland lagar gärna toscansk grönsakssoppa - gott och prisvärt.
Gunilla von Heland lagar gärna toscansk grönsakssoppa - gott och prisvärt. Foto: Helén Pe

Enligt Gunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat, är det bästa sättet att sänka sina matkostnader att laga mat från grunden och att använda billiga rotsaker som är allsidiga och kan användas i grytor, gratänger och soppor.

– Låt matlagningen få ta lite tid och skippa färdigmaten. Gör egna matlådor då får du bättre och förhoppningsvis godare mat som är billigare. 

Gunillas tips

Koka stora satser protein- och fiberrik soppa och gryta med bönor och ärtor

Använd billiga rotsaker som potatis, morot, kålrot och rödbeta

Gör hummus att ha som dipp eller bred på en macka

Köp hela bitar styckningsdetaljer, till exempel karré, som du strimlar själv

Byt ut grädde och crème fraiche mot en skvätt mjölk eller red din egen sås

Så väljer du billigare kött och fisk

Karré i bit, kassler som kan fungera både till paj, pizza och pastarätter, samt smakrika korvar och storpack köttfärs är köttprodukter Gunilla von Heland väljer för att dra ner på matkostnaderna.

– Köp köttfärs i storpack och frys in i lagom mängder, det skiljer nästan 50 kronor på kilopriset jämfört med när det köps i mindre förpackningar, säger Gunilla och fortsätter:

– Fisk är dyrt, men passa på när det är extrapris på en laxsida och stycka upp och frys in. 

Tre goda och billiga rätter Gunilla rekommenderar:

Proffskockens bästa tips för billigare mat

Kocken Gustav Otterbergs, kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden, tipsar om att använda samma råvara flera dagar i följd.

– Spara tid genom att koka en hel kastrull med potatis så kan du äta den nykokt i dag, stekt i morgon, stuvad i övermorgon … Eller gör en dubbelsats ris, som du först äter nykokt och i morgon stekt som fried rice. Planera överlag matlagningen så slipper du panikhandla och stressa i köket.

Fler smarta kökstips från Gustav Otterberg hittar du här  

Här är ytterligare några recept på prisvärda middagar

Här är det persiljan som kostar en slant men kolla vilken sort som är billigast - bladpersilja eller kruspersilja. Persiljan du får över kan du hacka och frysa in.

Billigt och supergott! Gör egen gnocchi - allt du behöver är potatis, ett ägg, vetemjöl och en nypa salt. Servera med hemgjord tomatsås 

Spara torra ostskalkar, riv dem och använd den till att gratinera en soppa eller toppa en paj. Riven ost går bra att förvara i frysen. Torrt bröd blir perfekt att använda i det här receptet. Övrigt torrt bröd kan man smula sönder och använda som ströbröd eller steka som fattiga riddare.

Sist men inte minst - lukta och smaka på matvarorna - i många fall går maten finfint att äta även efter bäst före-datumet.

Läs också:

Recept på nässelsoppa 

Recept på trattkantarellsoppa

Recept på potatis- och purjolökssoppa