Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tv4/Allt om Mat

Benjamin Ingrosso: ”Mat och musik är det enda jag bryr mig om”

Att musikern och artisten Benjamin Ingrossos hjärta klappar lite extra för mat- och restaurangvärlden är det nog få som missat. Hans stora kärlek för maten föddes redan i barndomen, och i dag är han en riktig ”foodie” vars största intresse är att prova krogar världen över. Han tycker att maten och musiken har många likheter – och menar att båda är livsviktiga för att människor ska kunna må bra. 

– De som känner mig vet att mat och musik är det enda jag bryr mig om, säger Benjamin Ingrosso. 

Den skönsjungande artisten, tv-profilen och matentusiasten Benjamin Ingrosso har den senaste tiden tagit hela Sverige med storm. Han har de senaste åren hunnit släppa flera album, medverkat i populära TV4-programmet ”Så mycket bättre” samt sänt en säsong av det egna programmet ”Benjamins”, där han bjuder in kända gäster för att laga mat och spela musik. Just nu är Benjamin aktuell med en ny säsong av programmet, som har premiär i mars. 

– Det är otroligt kul att till hundra procent få visa den typen av musik och mat som jag tycker om. Sedan är jag ingen kock och jag gör en del fel ibland, men jag hoppas att jag kan inspirera och lära ut det som jag ändå kan. Sedan lär jag mig själv under säsongen, jag har bjudit in några stjärnkockar som kan lära mig saker, det är en otrolig lyx, säger Benjamin Ingrosso.

Många förknippar Benjamin Ingrosso med pasta när det kommer till matlagning, och i förra säsongen lagade han ett antal olika pastarätter – däribland en pasta carbonara till världsartisten Zara Larsson. 

– Det här året har jag tagit ut svängarna, det blir faktiskt bara två pastarätter under säsongen, det kanske vissa kommer bli besvikna på. Men i första programmet kommer vi laga en vegetarisk rätt med grillade grönsaker och en brynt smör-sojasås. Den tycker jag blev helt sjukt god!

Pasta är Benjamin Ingrossos stora specialitet, men han lagar också gärna rätter som inte är från det italienska köket. Foto: Klarna

”Älskar att äta all typ av mat”

Att Benjamin haft ett stort intresse för det italienska köket sedan barnsben är kanske inte så konstigt. Delar av Benjamins familj är från Italien – dessutom har hans pappa drivit olika restauranger med italienska influenser under hela hans uppväxt. Benjamin är – som han själv säger – uppvuxen i restaurangköket och har tillbringat många timmar med att se på när pastarätter vevats runt i kastruller. Och kanske är det just därför som pasta blivit Benjamins stora specialitet. 

– Just när det kommer till min egen matlagning så är det italienska köket det jag känner mig absolut mest trygg i, en pasta är det jag känner jag att jag bäst kan imponera med. Men annars älskar jag all typ av matlagning i sig, jag älskar att äta all typ av mat, men är inte lika bra på att laga det, säger han. 

Man kan tro att svaret på frågan om vilken som är Benjamins absoluta favoriträtt skulle vara självklart: någon form av pasta. Men när han får frågan måste han ändå fundera en stund. 

– Det är omöjligt att svara på, det kommer upp åttio olika rätter i mitt huvud! Jag älskar exempelvis sjötunga med champagnesås, men jag älskar också en riktigt bra hamburgare med dijonsenap och mycket lök. Om jag måste välja så kanske det måste bli en spagetti aglio olio peperoncino, det kan jag inte tröttna på, säger han. 

Mat och musik tycks vara dina största passioner. Finns det någon likhet mellan maten och musiken?

– Jättemycket! Precis som i musik finns det olika genrer inom maten. När man lagar mat är det precis som att skriva en låt. Alla rätter har redan gjorts, men det går alltid att komponera nya kombinationer. När du använder dig av smaker är det precis som att producera musik, där har stråkar för att få in mer värme, precis som du i mat har citron för att få in syran, säger han och fortsätter:

– Jag tror också att mat och musik är sådant som är svårt att ogilla, och man behöver båda två för att må bra. Mat behöver man för att överleva, och det känns nästan som att det är likadant med musik, man överlever inte utan det, säger Benjamin. 

”Min största hobby”

Trots att maten blivit en allt större del av Benjamins liv, ser han fortfarande sig själv som till största del artist när det kommer till yrket. Matintresset är snarare en stor hobby – som han kommer fortsätta hålla på den nivån, även om hans två stora intressen mer och mer vävs in i varandra. 

– Musik kommer alltid vara mitt nummer ett, för resten av mitt liv. Maten är en hobby, och det är så kul att jag nu också kan jobba lite grann med min stora hobby. Förhoppningsvis är jag snart ute och turnerar världen över och då kommer jag ägna tid åt att leta upp bästa restaurangerna och testa nya krogar. Leta efter bästa hamburgaren, bästa kanelbullen – eller vad det nu kan vara. Det är min största hobby, säger Benjamin. 

Läs mer:

3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022

Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år

10 rätter som passar perfekt i matlådan