Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Recept på carnitas – mexikanska tacos.
Recept på carnitas – mexikanska tacos.
Recept på carnitas – mexikanska tacos.
Recept på carnitas – mexikanska tacos. Foto: Ulrika Pousette

Bästa vinet till tacos

Kryddigt, syrligt, lite sött. Det är inte helt enkelt att sätta vin till tacos! Men här är några av våra favoriter.

Så väljer du rätt vin till tacos

Handen på hjärtat, bästa drycken till tacos kanske är öl? En klassisk lager eller en alkohollåg ale. Men du vill ha vin säger du? Då ska vi se vad vi kan bidra med.

Tacos är ju ofta ganska kryddiga. Dessutom tillkommer syrlighet från yoghurten eller crème fraichen och sötma från tomaterna. Sälta i osten, kanske lite sötma i majsen och så sältan i tacoskalen. En ganska knepig blandning att matcha med vin.

För att inte kryddigheten ska slå igenom för hårt så väljer vi ett bärigt och lite fruktigt vin på den röda sidan. Om du vill ha vitt; tänk runda smaker och lite sötma. Vi ger dig sju varianter med olika ursprung, testa om du hittar någon favorit.

Generöst rött till tortillas

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015 (26001) USA, 119 kr. Generöst rödvin i rik stil med toner av saftiga plommon, körsbär och kryddor. Servera till tortillas med kakaomarinerad enrecôte. 

Fräscht vitt till fish-taco

Mont-Redon Réserve Blanc 2016 (2813) Frankrike, 110 kr.

Vitt vin med intensitet och fräschör, toner av gula päron, blommor och örter. Servera till fiskctacon med korianderpesto.

Kryddigt från Chile

Cono Sur Single Vineyard Riesling 2017 (2729), 99 kr. Riesling förknippas ofta med Tyskland och Österrike, men den odlas överallt. Denna chilenska variant är ett soligt, kryddigt och trevligt vin som smakar aprikos, torrt gräs

och lime. Gott till laxtacos.

Kryddigt vitt boxvin till vegotacos

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2017 (2153), 197 kr. Grillade grönsaker, marinerad kyckling med ingefära eller chili, eller trivsam småplocksmat, är alla goda kompisar till detta kryddiga vin som doftar gula päron, smörkola och citrus. 

Tysk riesling till tacon

79393 Von Winning Riesling 2016, 119 kr. Tysk riesling är ett säkert kort i många knepiga matsituationer. Druvan i sig är så lättanpasslig och matvänlig, och Tyskland erbjuder viner i så många skiftande stilar. Detta kommer från Pfalz, en timme söder om Frankfurt, och är ett ungt och engagerande vin med viss mjuk aprikosrondör, bitsk lime och fin längd. Gott till allt från det asiatiska till fiskrätter och tacos.

Vitt ekovin som passar fint till tacos

16632 Bonterra Chardonnay 2016, Mendocino County, USA. (t) 139 kr.  Generöst med drag av ananas, rostade nötter och vanilj. Fräsch fruktsyra och balans.

Kryddigt rött till mexikanskt

2574 Periquita Original 2015, Península de Setúbal, Portugal. 69 kr. Robust och rejält med någon krydda och bra fräschör.