Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bäst i test – växtbaserad grädde

Allt om Mat har testat vispbar, växtbaserad grädde som ska fungera till både bakning och desserter. Här är alla omdömen och betyg.

Alpro Cuisine Soya

Alpros alternativ är baserad på sojabönor och ska bara kräva två minuters vispning innan den är fluffig.

Omdöme: Alpros växtbaserade grädde är väldigt vit när den är ovispad och inte helt olik vanlig grädde gjord på komjölk. Precis som när man börjar vispa vanlig grädde blir det små bubblor som efter någon minut blir till ett tjockare skum. Efter två minuters vispning är grädden fluffig och har mjuka toppar. Konsistensen liknar vanlig grädde. Tråkigt dock att produkten innehåller mer palmolja än sojabönor.

Betyg: 4

Foto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl Åkesson
Foto: Pearl Åkesson

Aito havre

Vegansk grädde som är gjord på nordisk havre.

Omdöme: Väldigt vit, lite rinnig i konsistensen. Grädden skummar väldigt mycket när man börjar vispa och tjocknar snabbt, redan efter någon halvminut. Den smakar ganska mycket havre och är nästan lite skummig i munnen. Konsistensen är fluffig och stabil, perfekt att spritsa med. Grädden innehåller palmolja som enligt tillverkaren är certifierad.

Betyg: 5

Foto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl Åkesson
Foto: Pearl Åkesson

Isola bio cuisine havre

Ekologisk och vegetabilisk grädde med bas av havre.

Omdöme: Framsidan på förpackningen visar en sked med en klick fluffig grädde, vilket fick oss att tro att den skulle vara vispbar. Så var inte fallet. Efter att ha vispat grädden i fem minuter var det bara att ge upp och inse att den här sorten bara är till för matlagning. Vi kan tycka att det borde ha varit tydligare på förpackningen, därav det låga betyget.

Betyg: 1

Foto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl Åkesson
Foto: Pearl Åkesson

Planti dessert visp

Plantis växtbaserade grädde är gjord på havre.

Omdöme: Grädden är väldigt tjock ovispad, den ser nästan ut som mjukglass när man trycker ut den ur förpackningen. Färgmässigt liknar den vanlig grädde. Doften när vi vispar grädden är lite kolaaktig. Efter att ha vispat grädden i några minuter är den krämig men lite trådig, den påminner om crème fraiche i konsistensen. Men när vi smakar på den är det som att äta Idominsalva, den känns otroligt fet i konsistensen. Den här grädden var ingen höjdare. Produkten innehåller palmolja som enligt tillverkaren är certifierad.

Betyg: 1

Foto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl ÅkessonFoto: Pearl Åkesson
Foto: Pearl Åkesson

Kommentar: Testets vinnare båda i smak och konsistens är Aitos havregrädde. Den är utmärkt att spritsa med och håller formen bra.