Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bäst i test: Här är den godaste majonäsen

Majonäs är självklar på smörgåstårta, till skaldjur och i kalla såser. En användbar smakbärare som de flesta har hemma i sitt kylskåp. Lagom fet och syrlig vill vi ha den. Men vilken majonäs är egentligen godast? Hitta den bästa majonäsen med Allt om Mat:s stora smaktest!

En bra majonnäs ska vara tillräckligt tjock och stadig för att kunna spritsas och hålla formen på en smörgåstårta, samtidigt som den ska vara krämig och lätt att blanda med till exempel gräddfil till en kall sås. Majonnäs är en självklar ingrediens till räkorna och i de kalla såserna men även på hamburgaren och modern sushi.

En grupp ur redaktionen på Allt om Mat bedömde majonnäsernas doft, smak och konsistens. Testet utfördes blint.

Test: Godaste majonäsen

5 gafflar = Utmärkt

4 gafflar = Mycket bra

3 gafflar = Bra

2 gafflar = Godkänd

1 gaffel = dålig

x = usel

Eldorado, Majonnäs, 500 g - 1 gaffel 

Cirkapris: 11 kr

Pris/kg: 22 kr

Fetthalt: 40 %

Omdöme: Majonnäsen är matt på ytan. För söt med skarp syrlighet. Lös konsistens.

Coop Änglamark, majonnäs ekologisk, 260 g - 1 gaffel 

Cirkapris: 20 kr

Pris/kg: 77 kr

Fetthalt: 81 %

Omdöme: För söt med en unken eftersmak av härsken olja. Lös konsistens.

Kavli, Ekologisk majonnäs, 440 g - 2 gafflar 

Cirkapris: 29 kr

Pris/kg: 66 kr

Fetthalt: 77 %

Omdöme: I sötaste laget med en skarp syrlighet. Den lämnar kvar en härsken eftersmak. Tjock konsistens.

Vita D’Or, Mayonnaise, 600 g - 2 gafflar 

Cirkapris: 16 kr

Pris/kg: 26 kr

Fetthalt: 68 %

Omdöme: Det smakar mest ättika om majonnäsen. Konsistensen är lösare är övriga.

Ica, Majonnäs, 450g - 2 gafflar 

Cirkapris: 18 kr

Pris/kg: 40 kr

Fetthalt: 78 %

Omdöme: Söt majonnäs med för tydlig smak av ättika. Fast och kletig konsistens.

Coop, Krämig majonnäs, 345 g - 2 gafflar 

Cirkapris: 16 kr

Pris/kg: 46 kr

Fetthalt: 76 %

Omdöme: Majonnäsen är för söt, och det stannar kvar en -bismak av härsken olja. Tjock och krämig konsistens.

Rydbergs, Äkta majonnäs, 250 ml/250 g - 3 gafflar 

Cirkapris: 28 kr

Pris/kg: 112 kr

Fetthalt: 82 %

Omdöme: Smaken är neutral med lagom sälta och en god syrlighet. Fast konsistens.

Kavli, Äkta majonnäs, 275 g - 3 gafflar 

Cirkapris: 19 kr

Pris/kg: 69 kr

Fetthalt: 77 %

Omdöme: Gul majonnäs med fast och fin konsistens. Sötaktig med lätt syrlig smak och lagom sälta.

Findus, Äkta majonnäs, 450 g  - 4 gafflar 

Cirkapris: 25 kr

Pris/kg: 55 kr (extrapris)

Fetthalt: 81 %

Omdöme: Ren smak med fin syrlighet, tänker att den passar perfekt till färska skaldjur. Tjock konsistens.

Hellmann’s, Real -mayonnaise, 225 ml/225 g - 4 gafflar 

Cirkapris: 25 kr

Pris/kg: 111 kr

Fetthalt: 75 %

Omdöme: Mild smak med tydlig sälta och svag syrlighet. Ljusgul färg.

Du kan också göra din egna majonäs. Här är ett bra recept. 

Så här testade vi

Majonnäs köptes in från butiker i Stockholms-området. En grupp ur redaktionen på Allt om Mat bedömde majonnäsernas doft, smak och konsistens. Testet utfördes blint.

Smakanalys: Hellmann’s och Findus majonäs var tveklöst bäst

Panelen, som består av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat, är enig om att några av majonnäserna är på tok för söta. För att balansera syrlighet och sälta kan det gärna finnas en liten sötma, men den ska inte dominera. I grundrecept på hemlagad majonnäs kan svensk, söt senap vara en av ingredienserna, men förutom det ska det inte vara något socker.

HellmanN’s och Findus är tveklöst bäst av de tio som panelen bedömer. Hellmann’s har en mjukare konsistens. Smaken är mild, och det är en fördel när majonnäs ingår i en sås då man inte vill ha för stark syrlighet som kan ta kål på smakerna från färska örter och andra milda ingredienser. Findus har en lite tydligare syrlighet och tjockare konsistens, och flera av provsmakarna skrev i sina protokoll att den säkert passar utmärkt som tillbehör till färska skaldjur.

Fetthalt i normalfet majonnäs är cirka 80 procent, vilket är ungefär detsamma som i smör. Det finns även lättmajonnäs med cirka 35 procent fett. Vi testar bara sådana som kallas för majonnäs och upptäcker att Eldorados variant innehåller 40 procent fett. Det är trots den lägre fetthalten korrekt att kalla den för majonnäs (och inte lättmajonnäs) eftersom det inte finns några regler som säger vilken fetthalt en majonnäs ska ha. Den magrare majonnäsen får lågt betyg eftersom den har en söt och skarp smak, och det beror troligen på den lägre fetthalten. Fett framhäver vissa smaker och maskerar andra.

Vegetabilisk olja är en viktig ingrediens i majonnäs, och numera måste tillverkarna skriva ut vilken typ av olja som används. Det är rapsolja i alla de tio majonnäser som vi testar. Några av dem har en bismak av härsken olja, trots att det är flera månader kvar till bäst-före-datum.

Majonäs, innehåll

Majonnäs är en emulsion där naturliga emulgeringsmedel, som finns i äggula och senap, blandar sig med oljan och de övriga ingredienserna till en tjock och ljus blandning. Utan ägg och senap blir det ingen majonnäs, det vet alla som har försökt att skaka ihop olja och vinäger i en flaska – de delar sig så fort man ställer flaskan på bordet. Fabriksgjord majonnäs innehåller oftast äggula och senap men även förtjockningsmedel som xantangummi och guarkärnmjöl. För hållbarhet och smak tillsätts surhetsreglerande medel, till exempel citron- och ättiksyra. Majonnäserna är ofta färgade med betakaroten.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vad är ”äkta” majonnäs?

Findus, Kavli och Rydbergs kallar sina majonnäser för ”äkta”. Livsmedelsverkets märkningsregler säger att ”äkta”, ”fin” och liknande ord är säljande, och om de ska användas krävs det en förklaring.

På burken från Findus står det att när deras äkta majonnäs lanserades 1947 fanns det även falsk majonnäs. Det var en kristidsvariant som gjordes av vit sås som blandades med äggulor, ättika och vispad grädde.

Vi gissar att falsk majonnäs är okänt för de flesta idag och tycker därför att förklaringen känns krystad. På tuben från Kavli och flaskan från Rydbergs finns det inget som säger varför majonnäserna skulle vara mer äkta än andra.