Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SVT

”Bäst i köket”-vinnaren: ”Hoppas att jag kan syssla med det på heltid”

Comfort-food med centralasiatiska smaker och härlig personlig touch gav familjen Turdieva från Boden segern i SVT:s matlagningsprogram ”Bäst i köket”, där vinsten var att få släppa en egen kokbok. Familjen har rötter i Kazakstan, och den nysläppta boken innehåller flera recept från det uighuriska köket.

– Jag älskar uigurisk mat, det är absolut det som ligger mig varmast om hjärtat, säger Nazuk Turdieva. 

Grattis till dig och hela familjen, Nazuk Turdieva. Vad händer nu efter programmet för er del? 

– Boken har släppts nyligen, så vi får se. Men vi har redan fått förfrågningar om att göra gästspel. Det är framför allt jag som har det stora matlagningsintresset i familjen. Jag har arbetat som cafébiträde och servitris sedan jag var 14, men inte i köket. Jag har alltid älskat att vara i den miljön, och jag hoppas att jag kan få syssla med det på heltid i framtiden. 

Ni är uigurer, med rötter i Kazakstan. Kan du beskriva din familjs mattraditioner lite närmare? 

– Uighurisk mat är väldigt mycket comfort food skulle jag säga, och det är det vi velat lyfta fram i kokboken. Jag älskar uigurisk mat, det är absolut det som ligger mig varmast om hjärtat. Det är oftast varm mat som grytor och soppor med mycket smak och mycket hetta – och mycket umami. Eftersom vi är uigurer från Kazakstan, som tillhört Sovjetunionen, har vi influerats av det ryska köket i vår familj, som till exempel borsjtj som är mammas favoritsoppa, den har vi också med i boken. 

Hela familjen bor i Boden, hämtar ni inspiration även lokalt när det gäller recept? 

– Ja, absolut. Vi är bortskämda med bra råvaror här, särskilt vad gäller kött. Min svärfar jagar, så av honom får vi så gott och färskt älgkött. Vi har också många bönder med gårdar runtomkring som vi beställer potatis och massor av härliga rotfrukter ifrån. 

Din familj tävlade tillsammans med sju andra om att bli ”Bäst i köket”. Vad var det bästa med att vara med i programmet? 

– Alla underbara människor vi träffade. Vi bodde på hotell under inspelningen som varade i tre veckor, det var intensivt, men då hann vi också prata mycket. En annan bra sak var att vi som familj också lärde känna varandra bättre, vi fick se lite nya sidor av varann. Det var fantastiskt att se vilken potential alla har – också i pressade lägen. 

Juryn, Niklas Ekstedt, My Feldt och Tareq Taylor, var de lagom tuffa? 

– Ja, de gav både ros och ris. Och det gjorde att man lärde sig mycket nytt och utvecklades. 

 

Familjen Turdieva

Vi är: Mamma Maria, 48, syskonen Nazuk, 28 och David 18. Storasyster Itara, 30, och lillasyster Frida, 19, var inte med i tävlingen eftersom varje familjelag skulle bestå av tre personer. 

Bor: I Boden. 

Gör: Maria är lärare i förskoleklass och årskurs 1, Nazuk arbetar som svetsare och David går i sista året på gymnasiet. 

Aktuella: Segrare i SVT:s nya mattävlingsprogram ”Bäst i köket”. Familjen har nyligen släppt boken: ”Bäst i köket: familjen Turdieva – våra bästa recept”. 

 

Läs mer:

8 enkla och goda pastarätter

6 trendiga husmansrätter  

Recept på 5 goda kycklinggrytor och kockens bästa tips