Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bären som ger dig C-vitamin

Plocka dina C-vitaminpiller i naturen - säsongens bär är fullproppade C-vitamin! Här är listan på bra källor som du hittar helt naturligt.

Vinbär

Svarta vinbär är fullproppade med C-vitamin - en näve bär ger hela dagsbehovet. Jättegott att koka saft, sylt och marmelad av.

Nypon

Torkade nypon innehåller mycket mer C-vitamin än nypondryck, som dessutom ofta är sötad. Gör nyponsoppan själv så får du kontroll över hur mycket socker som tillsätts.

Havtorn

Havtornsbusken hittar man i Sverige längs havsstränderna vid norrlandskusten, men också i Bohuslän och på Öland. De guloreanga bären är mycket rika på antioxidanter och vitaminer och används därför i många hälsoprodukter.

Rönnbär

Surt sa räven kanske - men nyttigt! Om du tycker att bären är för syrliga att mumsa på som de är så gör marmelad eller gelé - en klassiker som ger en frisk smak till viltkött och stekar. Prova också att torka bären och blanda i musli.

Hjortron

Myrarnas guld är också ett riktigt hälsopiller. Dessutom är bäret vackert och väldigt användbart i desserter.

C-vitamin

Är antioxiderande och hjälper därför till att skydda cellerna och hålla oss friska.

Främjar också upptaget av andra näringsämnen. Är vattenlösligt, därför behöver vi C-vitamin varje dag.

• FINNS I: mest i nypon och svarta vinbär. Men också i citrusfrukter och andra bär, samt i persilja, brysselkål och spenat.

• Vi behöver få i oss minst 75 milligram per dag. Gravida behöver 85 milligram per dag, för ammande rekommenderas 100 milligram.

Källor: Nationalencyklopedin, Livsmedelsverket