Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Bakpulver, bikarbonat och jäst – skillnaden mellan olika jäsmedel

Vilken är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver? Går det inte lika bra med jäst?Och hjorthornssalt - hur fungerar det? Här är en guide till de olika jäsmedlen och hur du använder dem.

Bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt är kemiska jäsmedel. Vanligast är bakpulver.

Bakpulver

Foto: Shutterstock

Bakpulver innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse. Den ger ingen bismak vilket bikarbonat kan göra om den överdoseras.

Bikarbonat

Foto: Shutterstock

Bikarbonat består enbart av natriumbikarbonat. Det är viktigt att bikarbonaten får sällskap av en sur ingrediens i kakan eller brödet, till exempel filmjölk eller lingonsylt. 1/2 tsk bikarbonat kan ersättas med 1 tsk bakpulver.

Hjorthornssalt

Hjorthornssalt består utav ammoniumkarbonater, som ger småkakor en spröd konsistens. Låt kakorna kallna innan de packas ner i burkar, då försvinner den eventuella bismaken.

Färsk jäst

Foto: Shutterstock

Färsk jäst innehåller levande jästsvampar som omvandlar socker till kolsyra och alkohol. När kolsyra bildas utvidgas degen och den blir pösig. Använd inte för hett degspad till färsk jäst, de dödar jästsvamparna. Fingervarmt, dvs 37°, är lagom temperatur. Jästen ska alltid röras ut i degvätskan först. Börjar man med att blanda jästen med socker och salt finns risken att den starka koncentrationen tar dör på jästsvamparna. Färsk jäst går inte att frysa, då förstörs en del av jästsvamparna.

Jäst för söta degar och torrjäst

Jäst för söta degar kan användas om degen innehåller minst 3 msk socker eller sirap per 50 g jäst. Den söta jästen ger luftiga och höga bröd.

Torrjäst, som tillverkas av torkad pulveriserad jäst, har betydligt längre hållbarhet än den färska. Men tänk på att degvätskan behöver värmas till 45° för att torrjästen ska bli aktiv.

Baka utan jäsmedel

Läs också: