Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Svåra tiden: ”Började redan i lågstadiet”
2 AV 2
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Camilla Hamid: ”Jag höll helt ärligt på att dö”

Många känner igen Camilla Hamid som drottningen av tårtor, pajer och kakor. Men vägen fram till livet som välkänd bakprofil med flera hundratusen följare har varit allt annat än spikrak. I ”Sommar i P1” är det just berättelser från uppväxten – som kantades av ekonomiska problem, ensamhet och svåra ätstörningar – som får ta mest plats.

– Jag höll helt ärligt på att dö på grund av det, säger Camilla Hamid i det känslosamma programmet.  

Camilla Hamid har flera hundra tusen följare på sociala medier som dagligen inspireras av hennes bilder, filmer och recept på läckra bakverk. Hon har blivit något av en bakdrottning, med recept på allt från kanelbullekladdkakor och chokladbollsbiskvier till bullar med krämig frosting. 

Men att det var just bakning hennes yrkesliv skulle komma att kretsa kring har inte alltid varit en självklarhet.

”Varje söndag gick jag och min familj till soprummet för att fynda”

I ”Sommar i P1” berättar Camilla Hamid att hennes mamma, som var ensamstående med Camilla och tre yngre bröder, hade drömmar om att dottern skulle bli läkare. Eller möjligtvis ingenjör. Mamman drömde om en ljusare framtid, ett bättre liv där familjen inte längre skulle behöva vända på varje krona för att få ekonomin att gå runt. 

– Varje söndag gick jag och min familj till soprummet för att fynda. När kläderna var helt rengjorda var de som nya, ingen kunde gissa att jag shoppade i soprummet. Jag hatade det, men vi hade inget annat val, säger Camilla Hamid i det känslofyllda sommarpratet. 

Ungdomsåren kantade av svåra ätstörningar

Men läkaryrket var inget som lockade, i stället valde Camilla Hamid en helt annan väg. Och trots att hon i dag är känd för sina söta bakverk så var smör och socker någonting högst sällsynt för henne själv under ungdomsåren. 

– I över ett års tid var det enda jag åt grönsaksbiffar, knäckebröd, gurka och gröna äpplen, säger en känslosam Camilla, som under flera år led av allvarliga ätstörningar.

Att äta chokladbollar, kakor – eller ens en hel måltid var länge någonting helt otänkbart.

– I många år var socker min värsta fiende, jag höll ärligt på att dö av det Jag tappade mitt hår, hade inte längre mens – och jag slutade gapskratta. Ätstörningen gjorde att jag tynade bort, säger Camilla Hamid. 

Hon har svårt att säga exakt vad som blev vändningen, men berättar om en händelse där hon i skolan fick i uppdrag att baka chokladbollar, som hon också smakade av. 

– Jag blev förstås inte frisk där och då, men det var som att sockret i den chokladbollen gav min hjärna kraft som behövdes för att börja tänka lite klarare, säger Camilla Hamid.

”Ska inte uppleva samma barndom som jag gjorde”

I sitt sommarprat beskriver Camilla Hamid också hur hon ofta under sin uppväxt kände sig ensam, och hade en ständig känsla av att hon inte dög som hon var. 

– När jag växte upp såg jag ingen kvinna i min släkt eller familj utbilda sig, starta företag eller ta körkort. Det gjorde att jag själv hade svårt att ta de stegen. Jag behövde tvinga mig själv att våga göra det, för att mina döttrar ska känna att det är en självklarhet att ta för sig av livet, säger hon och fortsätter:

– Allt jag gör är för att mina barn inte ska uppleva samma barndom som jag gjorde, säger hon. 

Läs mer: 

Camilla Hamid ”Bakningen har alltid hjälpt mig” 

Tareq Taylor: ”Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat” 

Designern och bakprofilen Simon Hallin: ”Wow-faktorn är viktig