Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Baka klassiskt tunnbröd steg för steg

Drömmer du om nybakat tunnbröd? Har du tillgång till en vedeldad ugn kan drömmen bli sann. Johanna Edlund Lewell som driver Tunnbrödstugan i Roslagen visar här hur du bakar klassiskt tunnbröd.

Så bakar du klassiskt tunnbröd steg för steg

40 till 45 cm diameter blir lagom stora bröd att hantera, så vill jag att mina kakor ska vara, säger Johanna Edlund Lewell.40 till 45 cm diameter blir lagom stora bröd att hantera, så vill jag att mina kakor ska vara, säger Johanna Edlund Lewell.40 till 45 cm diameter blir lagom stora bröd att hantera, så vill jag att mina kakor ska vara, säger Johanna Edlund Lewell.
40 till 45 cm diameter blir lagom stora bröd att hantera, så vill jag att mina kakor ska vara, säger Johanna Edlund Lewell. Foto: Per Ranung

1. Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt mjölk, mjöl och salt och arbeta till en kladdig, smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i kylen ca 8 timmar. Dela degen i 50 bitar, så kallade ämnen. 

Foto: Per Ranung

2. Kavla ut bitarna till runda kakor en på väl mjölad arbetsbänk med en randig kavel. Vänd kakan och fortsätt kavla, utgå ifrån mitten för att kakan ska bli rund och ca 40 cm i diameter. 

Foto: Per Ranung

3. Nagga kakan med en naggkavel eller kavla med kruskavel.

Foto: Per Ranung

4. Borsta bort överflödigt mjöl från brödet, eftersom mjöl på degen lätt bränns och kan ge en bränd smak.

Foto: Per Ranung

5. Lägg kakan på spaden och skjutsa in den i ugnen. Ugnen bör vara mellan 350–400°. Grädda tills det ryker lite i kanterna, men kakan ska vändas (snurras) en gång under gräddningen.

Foto: Per Ranung

6. Ta ut, den mjuka kakan är klar. För att få ett hårt tunnbröd låt kakan svalna och grädda sen igen för att driva ut all fukt ur brödet. 

Recept Johanna Edlund Lewell