Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Drevstam

Afternoon tea – recept till härligt helgfika

Afternoon tea värmer gott när det är kyligt ute. Njut av fina små sandwichar, möra scones, söt persikokaka och småkakor som smälter i munnen. Och så får man sitta i soffan och äta. Här nedan hittar du våra bästa recept till en riktigt mysig tebjudning. Put the kettle on!

Afternoon tea – en bjudning med guldkant

Te dracks i Storbritannien redan på 1600- och 1700-talet, men det speciella eftermiddagsteet, stilfullt serverat med små godsaker, kom runt 1840 då The Duchess of Bedford plågades av energilöshet på eftermiddagen och bad tjänsteandarna servera te med något att äta.

Snart spred sig detta mer eller mindre ceremoniartade tedrickande på eftermiddagarna till hela överklassen, och redan i slutet av 1800-talet dracks det te och åts små bakverk även i medelklassens hem. Detta afternoon tea kallas även ibland "low tea", vilket syftar på de låga borden vid bekväma soffor och fåtöljer. Det som kallas "high tea" är mer det te som serveras vid ett högre matbord och då till mer matiga tillbehör. High tea blev arbetarklassens middag, och uttrycket finns kvar även i dag då många i Storbritannien menar sitt kvällsmål när de säger "tea".

Men tillbaka till det lite finare eftermiddagsteet, som under 1800-talet utvecklades med alltmer intrikata etikettsregler. Det skulle vara särskilt porslin, speciella dukningar och även särskilda kläder. Det fanns regler för hur man ska hålla tekoppen, hur man rör med teskeden i koppen, var man lägger teskeden efter att man rört med den, hur teet serveras och även hur man dricker. Inget slappt sörplande i fel kläder var acceptabelt.

Som tur är förändras tiderna, och i dag finns det fina afternoon tea på olika restauranger och hotell, och gästerna är framför allt turister. Det privata tedrickandet i Storbritannien sker lite hursomhelst. Nu är det kortare tepauser, med påste i enkel kopp och möjligtvis ett litet kex, som gäller för de allra flesta.

Baka för en riktig lyxfika

Smältande drömmar

Förödande goda kakor som nästan smälter i munnen.

Persikokaka

När man gör kakan i fyrkantig form kan man skära den i behändiga munsbitar.

Scones

Scones måste serveras nybakade! Gärna med smör och curd eller marmelad.

Mandelpajer med körsbärssylt

Frasiga mandelpajer med plommon och rosmarin.

Hittar du inte receptet du letar efter? Här hittar du fler recept till Afternoon tea – 7 recept som fikat till nästa nivå.