Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Åsa Swanberg

Baka bullar och matbröd – 6 saker du behöver när du ska baka

Att baka bullar är ingen konst men en förutsättning är bra redskap. En ordentlig bakbunke eller matberedare, en bra kavel och underlag som underlättar när bullarna ska bakas ut och kavlas. Allt om mat tipsar här om 6 saker alla som älskar att baka borde ha hemma.

Att tänka på innan du börjar baka: Har du alla ingredienser du behöver? Kolla det innan du sätter en (bull)deg. De flesta degar behöver tid på sig att jäsa – låt det ta den tiden för bästa resultat. När du bakar ut degen är en bänkskiva i sten eller laminat eller ett slätt bord bra att använda för att underlätta utbaket.

Måttsats och köksvåg

Foto: Bagaren & Kocken/Åhléns

Några av oss föredrar att mäta framför att väga. Oavsett vilken skola du tillhör är en bra måttsats och en köksvåg alltid användbara produkter i ditt kök.

Många receptmakare väljer nu mer att skriva mängden mjöl, socker, bakpulver, gäst osv i både vikt och volym. Du väljer den metod som fungerar bäst för dig. Men tänk på att just mjöl av olika slag med fördel vägs för att få en så exakt mängd som möjligt.

Köksvåg i glas från Soehnle, Bagaren & Kocken. Måttsats i rostfritt stål, Åhléns.

Bakbunke

Foto: Rosti Mepal/Cervera

När du bakar är en vid hög skål eller bakbunke att föredra. Då får degen plats att bre ut sig både på bredden och höjden. En rundad botten och någon form av silikon eller gummi på undersidan som gör att bunken står stadigt är också önskvärt. Investera i ett par bunkar, en lite mindre och en lite större, av god kvalitet så har du dem med dig i många bak-år framöver.

Bunke, Margaretheskål i rostfritt stål, från Rosti Mepa, Cervera.

Köksassistent

Foto: Ankarsrum

Med hjälp av en köksassistent är det enklare att få till den perfekta degen med liten egen arbetsinsats. Du slipper knåda, det gör maskinen åt dig.

Det finns en mängd varianter i olika prisklass på marknaden – satsa på en som är stabil och lätt att både montera, ta isär och rengöra.

Köksassistent från Ankarsrum i modellen ”Assistent Original” från Bagaren & Kocken.

Slickepott

Foto: Cervera

En bra slickepott är guld värd i snudd på all form av bakning. Även när det handlar om att få ut maximalt av din deg ur degbunken är en slickepott ett mycket bra redskap. Det finns många olika varianter att köpa, satsa på en som är tillräckligt stabil men fortfarande mjuk och formbar för bästa resultat.

Slickepott i silikon med trähandtag från Staub, Cervera.

Kavel

Foto: Cervera

En bra kavel i trä eller till exempel marmor hjälper dig att kavla ut degen så att den blir precis så tunn som du önskar. Ett klassiskt knep är att mjöla in kaveln lite innan du börjar kavla för att undvika att degen fastnar i din.

Brödkavel i trä från Anders Petter, Cervera.

Till bullbaket är det också bra att ha tillgång till en brödpensel, bakdukar, bullformar och bakplåtspapper.

Läs också: Konditorns bästa knep för hur du lyckats med matbröd 

Flera goda recept att baka hittar du här nedan!