Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ät som i Iran – inspiration och recept

Det doftar mycket och gott om den iranska maten, som verkligen är så mycket mer än bara kebab. Prova lammgrytan och koka persiskt saffransris på traditionellt sätt. Avsluta med en svalkande saffransglass och en kopp starkt te.

En traditionell iransk middag består oftast av bröd eller ris och någon form av kött och färska grönsaker. Maten är välkryddad, men inte särskilt stark. Saffran, gurkmeja, kanel, dill, persilja, torkad lime, mynta och koriander är typiska smaksättningar i det i iranska köket. Att koka persiskt ris är inte helt lätt, det ska ha den rätta fluffigheten. Till persiskt ris används basmatiris av god kvalitet som kokas med en speciell metod där riset ångkokas, se recept. Det serveras bara som det är eller så blandas en del med saffran och garneras ofta med berberisbär och örter. Lammkött hör till det mest populära köttet, det kokas ofta i grytor eller grillas. Det serveras med sallader som t ex shirazi som är en syrlig och frisk persisk gurk- och tomatsallad med små persiska gurkor. 

Välkryddat och smakrikt

Till grytan, riset och salladen är det vanligt att det serveras persisk tsatsiki, Mast O Musir. Musir är en speciell typ av schalottenlök som kan köpas i butiker med matvaror från Mellanöstern. Den torkade löken får ligga i blöt i vatten och blandas sedan ner i yoghurt och pressad citron. Noon barbari är ett iranskt bröd med mjukt inkråm och frasig skorpa som passar till både grytor och soppor. Det påminner om det indiska brödet med snarlikt namn, naan (se recept på alltommat.se). Till dessert serveras oftast färsk eller inkokt frukt, glass, men även te med kakor, nötter och frön är vanligt efter maten. Har du turen att bli hembjuden till en iransk familj på middag kan du räkna med att få smaka god, vällagad och välkryddad mat.

Text och recept: Ulla Karlström och Fatima Bapira Styling Petra Lindstrand Foto: Helén Pe Tack till Haide Anisian för att du lånade ut vacker rekvisita