Ärtsoppa - en anrik rätt på återtåg
I Sverige var vi tidigare ett land av stolta soppätare, men på senare år har vi blivit dåliga på att laga soppor. Den soppa som behållit sin starka ställning är ärtsoppan – torsdagsärterna vill vi ha (gärna med pannkakor till).
Det är givetvis ok att äta ärtsoppa vilken dag i veckan som helst, men anledningen till att det av tradition är just på torsdagar är lite intressant. Man tror att ärtor och ärtsoppa kom till Sverige redan under vikingatiden och hängde med i våra middagsvanor in under medeltiden. Då var Sverige katolskt , med fasta på fredagen. Alltså gällde det att äta ordentligt på torsdagen så man stod sig länge och då var ärtor och fläsk ett bra val.
Också den svenska armén har länge serverat ärtsoppa och pannkakor till de värnpliktiga, och att lägga till punsch ska ha sitt ursprung hos svenska officerare. Trenden med punsch spred sig till fler under 1800-talet då nationalromantiska studenter vurmade för det ursprungliga och bondska och gärna åt ärtsoppa med det inte så bondska tillbehöret punsch.
Nu är det dags för ärtsoppan att återigen ta sin givna plats på middagsbordet hemma och inte bara serveras på lunchrestauranger - läs här hur du kan laga din egen ärtsoppa från grunden på bara en kvart!
Annan kuriosa om ärtsoppa:
• ska ha varit August Strindbergs absoluta favoriträtt.
• populär i svenska och finska arméer för ärtornas långa hållbarhet.
• Erik XIV sägs ha blivit förgiftad med hjälp av ärtsoppa (omtvistat och inte bevisat, även om det anses belagt att Erik dog av arsenikförgiftning).
• Har en lyxigare kusin i creme Ninon som görs på gröna ärtor och torr champagne.
• Redan i Apicius kokbok De re Coquinaria (cirka 100 e.Kr) finns recept på ärträtter och faktiskt ett par som liknar vår skandinaviska ärtsoppa. Inte minst spännande är det att han till vissa rätter använder torkade ärtor, som kräver blötläggning.
• Det är belagt att Bellman åt ärter – i hans anteckningar står”Jag äter efter aptit litet och godt, Söndag hwitkål, Torsdag ärter, Lördag strömming”.
• Under hungersnöd i Sverige delades ärtor ut till befolkningen. Säkert för att de var hållbara, näringsrika och lätta att transportera. Carl von Linné skriver om den stora hungersnöden 1726 att Olov Rudbeck gav alla fattighjon i Uppsala ärtor.
(Källa Wikipedia.se och Skroenor.com)
Blir du sugen på att bjuda på ärtsoppa nu? Gör vårt roliga test och se vem som är din perfekta middagsdate!