Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets vinnare av Gyllene glaset 2015 är Seghesio & Louis Roederer

Allt om Mat:s vinpris Gyllene Glaset fyller 20 år, och det firar Allt om Mat med att dela ut två priser och att för första gången ge priset till ett champagnehus.

Gyllene Glaset 2015 delades ut vid Allt om Mat:s 45-årsjubileum på Tändstickspalatset i kväll,

onsdagen den 4 november. Representanter från vinhusen kommer även att finnas på Allt om Matscenen på ”Mitt kök” på Stockholmsmässan i Älvsjö fredag den 6 november klockan 15.40.

Seghesio

Familjen Seghesio har haft vingårdar i Sonoma county i Kalifornien sen 1895. Deras zinfandel har slagit stort i Sverige, och kvaliteten på dessa viner är resultatet av ett långt och hårt arbete.

Juryns motivering: ”Denna producent står stadigt fast vid sin strävan att göra viner med kvalitet,

ursprung, balans och elegans och därmed gör de sig till druvsorten zinfandels främsta uttolkare.”

– Valet av Seghesio var egentligen rätt enkelt. I en flod av Zinfandel med ursprung i såväl Kalifornien som Italien, är det Seghesio, med sina italienska rötter, som visar vad zinfandeldruvan kan åstadkomma när den behandlas seriöst. Bredvid dem framstår merparten av zinfandelvinerna som mediokra. Seghesio bemästrar att göra vin med kvalitet, ursprung och en utsökt balans, säger Jan Holmström i Allt om Mat:s vinprovargrupp.

I dag finns bara två viner från Seghesio att få tag i på Systembolaget:

Seghesio Sonoma Zinfandel 2013 (22562) Kalifornien, USA, 199 kr. Mycket fruktigt och grillvänligt vin med intensiva drag av björnbär, mogna blåbär, plommon, fat, lakrits, choklad i doften och en lång, livlig och balanserad eftersmak.

Seghesio Old Vine Zinfandel 2012 (91228) Kalifornien, USA 299 kr. Djupt och intresseväckande vin med ett häftigt anslag av mörk frukt som körsbär, blåbär, björnbär, saftiga mörka plommon, lakrits, vanilj, kakao och en antydan till mynta. Smaken är lång, djup och livlig.

Louis Roederer

Louis Roederer äger i dag 240 hektar vinodlingar i lägen som är Grand cru (bäst) och Prémier Cru (näst bäst). Förutom den världskända prestigechampagnen Cristal är Louis Roederer berömda för sin pålitliga bascuvée.

Juryns motivering: ”Ett familjeägt champagnehus som funnits på den svenska marknaden lång tid och vars kvalitetsmedvetande genomsyrar allt de tar sig för.”

Några favoriter från Roederer:

Louis Roederer Brut Premier (7602) Champagne, Frankrike, 399 kr. Utmärkt balanserad och fin

standardchampagne med fin frukt och brödighet. En champagne man kan lägga undan några år och njuta av.

Louis Roederer Brut Nature Millesimé 2006 (99312) Champagne, Frankrike, 695 kr. Snustorr, elegant och pinotdominerad champagne som premiärvisades i år. Den är gjord i samarbete med berömde designern Philippe Starck och visar upp en finessrik smak med drag av torkad frukt, krita, brioche och citrus.

Louis Roederer Brut Cristal 2007 (95110) Champagne, Frankrike, 1599 kr. Storartat elegant

champagne av absolut bästa märke som doftar lite mer chardonnay än vanligt med toner av nötter, citrus äpple, persika. Smaken är lång, frisk och underbart kritigt krämig.

Gyllene Glaset instiftades 1995 och är Sveriges mest prestigefyllda vinpris. Varje år delas Gyllene Glaset ut till en vinmakare eller ett vinhus som har utmärkt sig för hög kvalitet med viner i egen stil som berikar den svenska marknaden. Bland tidigare vinnare finns Allesverloren (2010), Bodegas Montecillo (2011), Masi (2012), Fonseca (2013) och Chateau Mont-Redon (2014).

Juryn består av Allt om Mat:s vinprovargrupp: vinskribenterna Jan Holmström, Gunilla Hultgren

Karell, Marie Oskarsson och Magnus Waern.