Årets vinnare av Allt om mat:s Stora matpris är kocken Fredrik Eriksson
Allt om Mat:s Stora matpris 2015 går till Fredrik Eriksson för hans
långvariga arbete för svensk gastronomi. Priset delas ut vid Allt om Mat:s
ceremoni i dag den 4 november.
I år firar Fredrik Erikssons omtyckta restaurang Långbro värdshus 10 år och under samma period har resten av den svenska krogbranschen utvecklats i rasande takt.
Den utvecklingen har vi till stor del Fredrik Eriksson att tacka för, för hans insatser i bland annat Föreningen Årets kock och på Restaurangakademin.
– Jag är stolt över att jag blir tillfrågad vara rådgivare i krog- och matfrågor. Jag trivs med att ta på mig en lite mer senior roll. Och det ger mig mycket tillbaka, säger Fredrik Eriksson.
– Fredrik Eriksson har en fantastisk känsla för modern, svensk matlagning. Han har dessutom en stor pedagogisk kunskap som visar sig både när han lagar mat i tv och bakom kulisserna när han hjälper och stöttar unga talanger i branschen, säger Mona Johansson, chefredaktör på Allt om Mat.
Fredrik Eriksson tar emot priset på Tändstickspalatset i Stockholm, i dag onsdag den 4 november. Han medverkar även på Allt om Mat-scenen på matmässan Mitt kök på
Stockholmsmässan i Älvsjö fredag den 6 november kl 15.00.
Läs mer om Fredrik Eriksson: feriksson.se och langbrovardshus.se
Allt om Mat:s Stora matpris har sedan 1986 delats ut till en person eller organisation som gjort en bestående insats för den svenska matens standard och kultur.
Bland tidigare vinnare finns:
• Leif Mannerström (2013)
• Paul Svensson (2012)
• Annika Unt Widell, Skolmatens vänner (2011)
• Martin Johansson, brödinspiratör (2010)
• Rolf Axel Nordström
• Ängavallens gård (2009)
• Mats-Eric Nilsson, journalist (2008).
Pristagaren utses av Allt om Mat:s redaktion.