Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anna Kern

Årets sommartrend på picknicken: Vin på burk (och goda mattips till)

Sommarens stora dryckestrend är vin på burk. Passar alla picknick-tillfällen tillsammans med vänner och familj. Redaktionen har spanat in Systembolagets sortiment – och mat som matchar vinerna.

Sommar, sol och semester! Nu vill vi ta picknickkorgen i handen, hänga den på cykelstyret och ta oss till parken, havet eller sjön för att njuta av det fina vädret, god mat och dryck. Sommarens stora dryckestrend är vin på burk.

Redaktionen har spanat in vilka burkviner som finns på Systembolaget – och vad man kan äta till när man åker på picknick tillsammans med familjen och vännerna. Här kommer våra tips!

TE MERIO, SAUVIGNON BLANC

Beskrivning: Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av krusbär, färska örter, päron och lime. Serveras vid 8-10° till rätter av fisk eller skaldjur.

Ursprung: Nya Zeeland

Alkoholhalt: 12,5 %

Pris: 43:-

Mängd: 250 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Wraps med äggsallad och varmrökt lax

Foto: Ulrika Pousette

Wraps med äggsallad och varmrökt lax är gott på picknick. Packa äggsallad och tillbehör var för sig om du tar med wrapsen på picknick. Recept hittar du här.

DARK HORSE, ROSÉ

Beskrivning: Bärig, ungdomlig smak med inslag av jordgubbar, örter, hallon och citruskal. Serveras vid 8-10° som sällskapsdryck, till fisk- och kycklingrätter eller till sallader.

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 12,5%

Pris: 59:-

Mängd: 375 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Kycklingwraps med rårivet och chili

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kycklingwraps med rårivet och chili är matiga wraps som är en perfekt, snabblagad sommarlunch. Värm gärna bröden och kycklingen innan du lägger ihop wrapsen. Recept hittar du här.

UNDERWOOD, PINOT NOIR

Beskrivning: Medelfylligt vin med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Passar till fisk, fågel och vegetariska rätter.

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 13%

Pris: 79:-

Mängd: 375 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Kall pastasallad med nötfri ramslökspesto

Foto: Lennart Weibull

Den här kalla pastasalladen med nötfri ramslökspesto är både saftig och god. Du kan även göra peston med gräslök om du föredrar det. Perfekt i picknickkorgen. Recept hittar du här.

BAREFOOT, PINOT GRIGIO

Beskrivning: Pinot Grigio är ett vitt vin med frisk och fruktig smak med toner av grönt äpple och vita persikor. Passar bra till till ljust kött, kryddstark pasta, pizza, paj och asiatiskt.

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 12%

Pris: 34:-

Mängd: 250 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost

Foto: Annika Broman

Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost är frasig och god paj som passar perfekt att ta med i picknickkorgen eller på utflykten. Recept hittar du här.

UNDERWOOD, PINOT GRIS

Beskrivning: Ungt friskt och mycket fruktigt vin med inslag av gula äpplen, citrus, gröna päron och örter. Frisk eftersmak med tydliga toner av gröna päron. Passar till fisk i alla former. Grillade grönsaker, lättare rätter på tamfågel som kalkon, gås och anka.

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 13%

Pris: 79:-

Mängd: 375 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Rulle med rökt kalkon och picklad sommarkål

Foto: Anna Kern

Rulle med rökt kalkon och picklad sommarkål är en matig macka med mycket fyllning som kan ätas direkt eller tas med på picknick. Recept hittar du här.

BAREFOOT, WHITE ZINFANDEL

Beskrivning: Fruktig smak med sötma, inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och vit persika. Serveras som sällskapsdryck och passar till heta fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 8,5%

Pris: 34:-

Mängd: 250 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Sallad med jordgubbar, feta, pistaschnötter och crema di balsamico

Foto: Helén Pe

Sallad med jordgubbar, feta, pistaschnötter och crema di balsamico har en spännande smakkombination som man får genom att blanda de söta jordgubbarna och druvorna med den salta fetaosten. Recept hittar du här.

UNDERWOOD, THE BUBBLES

Beskrivning: Ett mousserande vin med sprudlande friskhet och tydliga toner av mogen citrus, tropisk frukt och vita blommor. Passar gott till alla festliga tillfällen och gör sig bra tillsammans med

Ursprung: USA

Alkoholhalt: 11%

Pris: 79:-

Mängd: 375 ml

Tips! Passande picknickmat att äta till:

Tunnbröd med rökt lax och krassegrädddfil

Foto: Helén Pe

Tunnbröd med rökt lax och krassegrädddfil är enkla rullar som går snabbt att lägga ihop och ta med på utflykten. Recept hittar du här.

Tänk på att dricka ansvarsfullt. Drick inte alkohol om du ska bada efteråt.