Årets Matbluff 2018 - palmoljebluffen avgjorde "vinnaren"
Vinnare av Årets matbluff 2018 blev bordsmargarinet Lätta Original - som fick över hälften av rösterna. Produkten innehåller nämligen mer palmolja än rapsolja, något som inte framgår särskilt tydligt.
Konsumentföreningen Äkta Vara har för fjärde gången korat den mest vilseledande matprodukten. Och efter att svenska folket har fått rösta bland fem finalister står bordsmargarinet Lätta som vinnare av matpriset Årets Matbluff.
Enligt motiveringen stoltserad nämligen Lätta med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den dekorerad med rapsblommor.
Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Men först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan. Och att kärnmjölken endast utgör fem procent.
Vad är Årets Matbluff?
Årets Matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara. Vem som helst har kunnat nominera produkter till ”priset”. Bland de cirka nominerade produkterna har Äkta varas jury valt ut fem finalister. Vinnaren bland dessa har utsetts genom en omröstning på Äkta varas hemsida.
– Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta, säger Björn Bernhardson från Äkta Vara i ett pressmeddelande.
Läs också: Palmolja – därför ska du inte äta det
Lätta fick över hälften av rösterna, 17 606 av cirka 30 000.
– Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet, säger Björn Bernhardson.
Lätta tillverkas av företaget Upfield, som nyligen köpte det klassiska margarinvarumärket från Unilever.
Läs också: 7 livsmedel som innehåller palmolja
5 finalisterna i Årets Matbluff 2018 - juryns motivering



1. Lätta Original
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.
2. Festis Guanabana pineapple
Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.”
3. Oatly Havregurt naturell
Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.
4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice
Namnet ”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.
5. Glacéau (Coca Cola) Smartwater
I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ”ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.
Tidigare vinnare av Årets Matbluff
2017: Polaricas Kronhjortskav
Motivering: Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.
2016: Eriks Bearnaise tryffel
Motivering: Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ‘min finaste’ och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ‘Bearnaisen’ är dessutom gjord utan smör.
2015: Valios laktosbluff
Motivering: Finska Valio, marknadsledande inom laktosfritt, vill slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna. I februari förra året lanserade de en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Vad som inte framgick på förpackningen var dock att innehållet i de båda produkterna var identiskt. På förpackningen hade man dolt detta, bland annat genom att utelämna ”laktasenzym” i ingrediensförteckningen och samt laktoshalten. Prisskillnaden på fem kronor stack i ögonen på många laktosintoleranta. Bluffen avslöjades efter att magasinet Hunger skickat in dem på labbtest. De aktuella produkterna är: Valio Kefir och Valio Eila Kefir.