Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets Mat-Instagrammare 2020 – ”Kylskåpsrens kan absolut inspirera mig”

För fjärde året i rad har Allt om Mat:s läsare röstat fram en vinnare i tävlingen Årets Mat-Instagrammare. I år var det Jennifer Eriksson bakom kontot ”Gottigheter” som kammade hem förstapriset.

Sedan 2017 har Allt om Mat delat ut pris för årets Mat-Instagrammare. Första året röstades vegetariska matinfluncern och kokboksförfattaren Julia Tuvesson fram som vinnare, året därpå var det bakning som stod i fokus då Camilla Hamid, bakboksförfattare och receptkreatör stod som vinnare 2018. Även förra årets vinnare Linda Andersson bakom Instagram-kontot ”Lindas bakskola” visade att bakning fortfarande är en trend.

Inför årets tävling testade vi ett nytt grepp och valde att lyfta fem stycken mindre konton som vi tycker både inspirerar och som vi tror kan växa och bli stora framöver. Redaktionen valde ut fem finalister och därefter fick våra läsare och följare makten att påverka genom att rösta på just sin favorit på Allt om Mat:s egna instastorie under 24 timmar. Nu har ni korat årets vinnare och här är hon – Jennifer Eriksson, upphovsmakaren bakom kontot Gottigheter.

Hur känns det att ha vunnit Instagrampriset 2020?

– Det känns helt otroligt roligt! Är jättejätteglad och överraskad. Att folk har röstat på mig och gillar det jag gör känns så knäppt men så roligt. Är så himla glad och tacksam! WOW! TACK!

Vilka mat- och bakinfluencers inspireras du av och varför?

– Julia Tuvesson (tuvessonskan), älskar att hon gör vegorätter så festliga men samtidigt sån grym vardagshjälte när man har brist på inspiration. Kanske hittat min överman när det kommer till kärleken för brynt smör också! En annan favorit är Amanda Wiger (wigersmat), säger som Amanda själv "vanlig jävla mat fast godare". Noll konstigheter, alltid mycket ost och påhittig som få. Svinrolig person med! Anna Andersson (anax_skafferi), hennes bilder! Varje bild är som en liten sommardröm, så fint upplagt, mycket färger och massa grönt från egen trädgård. Avis! Amanda Fernström (Fernbakes), känns som att våra smaklökar samspelar och vill helst äta allt hon bakar och lagar. Älskar hennes mackor! Mackor är också middag! Josefine Carlsson (matpainsta), hon bjuder på mat och lite dryck och man vill allt för ofta hoppa in i hennes kreativa matlagning och flöde.

– Herregud, vill nämna minst 50 till!? Finns så många jag inspireras av men framför allt är det allas kreativitet och ofiltrerad matlagning. Det är så härligt att se vad folk lyckas laga av typ ett knippe morötter och att många är så bjussiga med recept, bilder, tankar och kärlek.

Vad inspirerar dig i ditt matlagande?

– Årstider och säsonger - att utgå ifrån en råvara som är i säsong! Men när jag tänker efter så kan jag bli lika inspirerad av en trött blomkål som legat i kylen lite för länge och försöka vara kreativ och laga något gött av det. Så kylskåpsrens kan absolut inspirera mig också, haha! Blir givetvis inspirerad av att äta ute, lusläsa menyer och strosa länge i mataffären. Och scrolla på Instagram såklart!

Hur stort är ditt matintresse, är det något du vill fortsätta med på någon slags hobbynivå eller är det något du skulle vilja jobba med på heltid?

– Mitt matintresse är jättestort, och blir större hela tiden! Spenderar mycket av min vakna tid med att tänka på mat, bak och nästa måltid. Idag jobbar jag med fastigheter och älskar det, men en kombo vore ju perfekt! Lokal + mat = restaurang? Visst?

Vilken är din absoluta paradrätt som du bjuder på när du vill imponera på någon?

– Så svår fråga! Osäker på om jag faktiskt har en paradrätt, jag har nog snarare 3 paradgrejer som jag slänger på på exakt alla mina maträtter. Det första är ost, typ riven gruyere, fryst fetaost, parmesan eller krämig buffelmozzarella!

– Det andra är krisp - typ hackade nötter, panko eller pangrattato. Det tredje är örter - typ timjan, friterad salvia, koriander, dill eller gräslök.Då vet man att man äter hemma hos mig när maten är toppad med det!

Hur ska du fira din utmärkelse?

– Bubbel! Massa kompisar! Laga något extra göttigt! Och givetvis lite (hand)sprit!