Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images & Angelica Engström

Årets kock-vinnarens bästa köttknep - glöm inte citronen!

Tomas Diederichsen, Årets kock 2011, är något av en köttexpert och delar här med sig av 9 kökstips som gör dig till en ännu vassare matlagare, särskilt när du ska laga kött av olika slag. Här förklarar proffskocken bland annat varför citronen är så viktig när du serverar kött.

9 proffstips från kocken Tomas Diederichsen som förenklar din matlagning - se här!

Välj alltid svenskt kött

1. Handla gärna svenskt kött av hög kvalitet i saluhall, köttbutik eller i en bra delikatessbutik. Köp kött med fin marmorering, det behövs för smak och saftighet. Lägg några kronor extra på bra kött och ät i stället mer sällan.

Använd en köttermometer 

2. Om det tillagade köttet är torrt och segt har du troligtvis stekt det för länge. Använd stektermometer, det går inte att gissa temperaturen. Termometer gör också att du får samma fina resultat varje gång.

Foto: Martin Poole / The Image Bank RF / Getty Images

Bästa köttet för grillen

3. När du grillar, använd kött med insprängt fett, som fläskkarré, entrecôte eller fläsksida. Fettet gör att grillsmaken tas upp. När köttet är färdiggrillat, låt det vila på skärbrädan så att saften hinner sätta sig. Vira inte in det i folie, då fortsätter det att tillagas.

Tomas Diederichsen

Årets köttkock, en tävling för yrkesverksamma kockar, 2007.

Årets kock, Sveriges officiella mästerskap i professionell matlagning, 2011.

Driver skärgårdskrogen Varvet på Högmarsö på somrarna samt Stockholms ”hemligaste” hemmakrog Garaget, omskriven av WhiteGuide.

Långkok i ugnen

4. Gör långkok i ugnen. Högrev, lägg och bog är prisvärt och gott. Gör i ordning en gryta på kvällen, skjutsa in i ugnen och ta ut på morgonen. Eller testa med lammlägg och låt gå länge i ugnen. När det är klart kan du plocka köttet och göra en lammkebab i bröd med sås och sallad.

Fixa italiensk middag - från menyn till musiken!Fixa italiensk middag - från menyn till musiken!Fixa italiensk middag - från menyn till musiken!
Fixa italiensk middag - från menyn till musiken! Foto: rozmarina / Getty Images/iStockphoto

Roligare middag med enhetligt tema

5. Prova middagsbjudning med tema. Har du till exempel italienskt tema, servera italienskt vin, spela italiensk musik och gå all in med antipasto som förrätt, risotto som mellanrätt, gryträtten osso buco som huvudrätt och tiramisu till efterrätt. På så sätt håller allt ihop och det spretar inte.

Gör som proffskockarna

6. Lär av proffskockarna och förbered så mycket du kan innan gästerna kommer. Hacka och skär i förväg och ha alla ingredienser och redskap som behövs på plats.

Smakbalans i alla rätter

7. Eftersträva alltid balans mellan syra, salt och fett. Ofta behöver risotton några droppar citron och servera köttbiten med grillad citron att pressa över. Lite vinäger i rödvinssåsen gör att den inte blir för söt.

Varma tallrikar till många gäster

8. Många som kommer på middag? Värm tallrikarna i ugnen, ställ fram maten på bordet och låt gästerna ta själva. Då slipper de äta kall mat. Är ni fyra eller färre vid bordet kan du som värd eller värdinna själv lägga upp och servera gästerna.

Läs också:

Tareq Taylors udda men smarta köksknep 

Bästa grilltipsen från Sveriges mästerkock-vinnaren 2022