Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Samuel Unéus

Årets Kock 2020 är Ludwig Tjörnemo

– Jag försökte skapa en wow-faktor!, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. För Allt om Mat berättar vinnaren om vad om vad svårast i tävlingen och vad som gjorde att det blev just Ludwigs tur att vinna Årets Kock.

Ludwig Tjörnemo, 28, är Årets Kock 2020. Han vann den spännande finalen på Annexet i Globen i Stockholm efter att ha visat sig vassast på att laga till kanin – både varm och kall – och även använda återvunnet bröd som råvara.

Grattis Ludwig, vad var det som avgjorde till slut?

– Det som avgjorde var att jag vågade tro på mig själv och försökte ge domarna någonting de inte hade sett förut och skapa en wow-faktor.

Vad är du mest nöjd med av det du presterade i finalen?

– Jag var mest nöjd över de tränade rätterna så klart! Både den kalla och varma kaninen satt. Det jag var minst nöjd med var råvarukorgen med återvunnet bröd.

Hade du någon särskild taktik och vilken är din superkraft i tävlingssammanhang?

– Taktiken var väl egentligen att jobba på, vara strukturerad och bara göra det man har tränat på i flera veckor nu. Jag tror att min superkraft i tävlingssammanhang är min struktur och mitt lugn.

Tävlingen Årets Kock blir mer och mer komplex, med många krävande finalmoment. Vad blev din klurigaste utmaning?

– Kaninen var helt klart klurig! Det är en råvara som man inte har jobbat så mycket med förut, som man verkligen fick börja med att lära känna. Om det hade varit, egentligen vilken annan råvara som helst så hade man förmodligen haft mer att luta sig tillbaka på. Kaninen i sig har ju nästan inget fett och står inte för sig själv så man måste verkligen arbeta för att få den att framträda.

Ludwig Tjörnemo

Ålder: 28.

Familj: Sambo.

Bor: Stockholm.

Gör: Kock på Unilever och Etoile i Stockholm.

Favoriträtt hemma: Husmanskost, särskilt köttbullar.

Vad är viktigast Du var finalist i Årets Kock 2018 och tog sedan paus. Var det en bra strategi?

– Det var uppenbarligen en bra strategi (haha)! Nej men skämt åsido så tror jag att det var bra att pausa ett år och rannsaka sig själv och få andra perspektiv. Men huvudanledningen till att jag inte var med och tävlade i Årets Kock förra året var för att jag tävlade med kocklandslaget.

Vad är viktigast för ett bra resultat med en tävlingsrätt, alltså: hur ska den vara för att få högt betyg av juryn tror du?

– Höga tekniker, intressanta smaker med en skarp elegans, kort och gott!

Vilken är din personliga matfilosofi?

– Min matfilosofi är väl egentligen att kombinera de traditionella matlagningsmetoderna med tekniker där man också plockar fram de bästa egenskaperna hos råvarorna.

Vad händer härnäst? Hur ska du ta chansen att påverka svensk gastronomi?

– Ja, det återstår väl att se vad som komma skall. Det är ju väldigt speciellt år eftersom att vi är mitt uppe i en pandemi, men jag ska försöka göra det bästa av min titel och ta till vara på de chanser som kommer med den!

Under finalen tävlade de åtta finalisterna i sex olika delmoment, varav tre var kända för finalisterna sedan innan. De andra två momenten genomfördes oförberett.

På andra plats kom Ola Wallin och på tredje plats Christian Siberg.

– Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, framför allt den kalla kaninen! Det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2020, i ett pressmeddelande.

Om tävlingen Årets Kock

Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.

Foto: Per Erik Berglund