Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©HandmadePictures - stock.adobe.com

Äppeljuice – stort test av ofiltrerad juice av äpple

Bäst i test - äppeljuice. Vilken färskpressad juice gjord på äpplen är godast? Allt om mat smakade sig igenom 10 olika sorter och här hittar du resultatet med omdömen och betyg.

En bra äppeljuice eller must ska smaka äpple och ha balans mellan sötma och syrlighet. Det tycker smakbedömarna, som består av redaktionsmedlemmarna på Allt om Mat. Sötman är ett krux – flera av juicerna som hälls upp i de numrerade glasen är för söta trots att de bara innehåller naturligt socker från frukten. Regler från Livsmedelsverket säger att en dryck som kallas juice ska bestå av pressad frukt eller grönsaker. Det är alltså inte tillåtet att blanda i något socker.

Så här testade vi: Vi köpte ofiltrerad, drickfärdig äppeljuice eller äppelmust från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Utseende, doft och smak bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Bedömningen var blind.

VI HAR VALT TIO varianter av ofiltrerad äppeljuice och must och utser Brämhults och Loviseberg råsaft till favoriter. De har en tydlig och frisk äppelsmak och det är balans mellan sötma och syrlighet. Tropicanas juice är också med bland favoriterna. Bland de lite mer vardagliga varianterna, med ett literpris på cirka 25 kronor, föredrar panelen Garant och Coop. Testets dyraste juicer är tappade på glasflaskor, kallas för äppelmust och har ett literpris på runt 70 kronor. De är tillverkade i Sverige av svenska äpplen. Must är ett annat namn på osötad juice, enligt Livsmedelsverkets regler.

Olika äppeljuice till olika rätter

En dryck som heter äppelmust eller äppeljuice får inte innehålla något tillsatt socker, enligt Livsmedelsverkets regler. En deciliter äppeljuice innehåller cirka 10 gram sockerarter som kommer från äpplena. I läsk är det tillsatt socker, cirka 17 gram per deciliter. Om juicen kommer från koncentrat ska det stå på förpackningen.

I vilket sällskap som juicen eller musten ska drickas har också betydelse för valet, menar provsmakarna. De föreslår till exempel att musten av svenska gravensteineräpplen från Roslagens musteri är utmärkt som dryck till exempelvis en ingefärskryddad gryta med fläskkött, eller att servera som ett alkoholfritt drinkalternativ. Juicen från Brämhults passar bättre på frukostbordet eller i en smoothie med sin pigga friskhet.

Äppelsort avgör smak på äppeljuice

EN AV PROVSMAKARNA menar att det finns flera dimensioner att ta hänsyn till när man provar äppeljuice, precis som med vin. Det är till exempel vilka äppelsorter som ingår och ifrån vilka länder de kommer. Den ilsket gulgröna juicen från Loviseberg råsaft har en tydlig smak av Granny Smith-äpplen. Vi kontaktar företaget och får veta att juicen kan ha en annan karaktär och färg nästa gång man köper den beroende på vilka äppelsorter som pressats. Vi får veta att det framförallt är polska äpplen som används. Om Loviseberg skulle använda svenska äpplen i sina juicer skulle det kräva för stora volymer; ungefär en tredjedel av den svenska skörden. Det är bara Roslagens musteri och Brunneby musteri som deklarerar vilka äppelsorter som ingår och att råvaran är svensk. Det är frivilligt för tillverkaren att informera om ursprungslandet, om den upplysningen finns på förpackningen måste den vara sann.

Juice på koncentrat får lågt betyg

GOD MORGON-JUICEN är billigast med ett literpris på cirka 19 kronor. Den är tillverkad av koncentrat och får lågt betyg av bedömarna eftersom den saknar äppeldoft samt är blaskig och för söt. Det finns fördelar med att juice först koncentreras och sedan görs drickfärdig igen. Dessa är till exempel att koncentratet har längre hållbarhet och att det kan transporteras på ett mer energieffektivt sätt. En nackdel är att det inte bara är vatten som försvinner när juicen koncentreras utan även smak- och doftämnen. I fabriken tar man vara på dessa för att kunna tillsätta dem igen sedan, men vi misstänker att några av dem försvinner i hanteringen. Det måste anges på förpackningen om juicen är tillverkad av koncentrat.

Här ser du resultatet av vårt test av äppeljuice:

Brämhults, Nypressat äpple, 850 ml

Cirkapris/förp: 33 kr. Pris/liter: 39 kr.

Omdöme: Ljusgul juice med fin äppeldoft. Ren och frisk smak av färska äpplen. En bra morgonjuice. Bäst i test!

Betyg: 5

Loviseberg Råsaft, Råsaft av äpple, 800 ml

Cirkapris/förp: 38 kr. Pris/liter: 48 kr.

Omdöme: Ljusgrön juice med frisk och gräsig doft. Kraftig smak av gröna äpplen. Känns nyttig. Bäst i test!

Betyg: 5

Tropicana, Pressed apple, 900 ml

Cirkapris/förp: 32 kr. Pris/liter: 36 kr.

Omdöme: Ljusgul juice med en frisk och aromatisk doft av äpplen. God smak med fin balans mellan sötma och syrlighet.

Betyg: 4

Garant, Pressad äpplejuice med fruktkött, 1 liter

Cirkapris/förp: 26 kr. Pris/liter: 26 kr.

Omdöme: Fin, ljusgul färg. Fräsch doft av äpplen och en söt men god äppelsmak. Smakar även lite päron.

Betyg: 3

Roslagens musteri, Äppelmust av Gravensteiner, 1 liter

Cirkapris/förp: 70 kr. Pris/liter: 70 kr.

Omdöme: Mörk färg, fin äppeldoft. Har en syrlig och kraftig äppelsmak. Passar till kryddstark mat. Svenska äpplen!

Betyg: 3

Brunneby Musteri, Äpplemust Gravensteiner, 330 ml

Cirkapris/förp: 23 kr. Pris/liter: 70 kr.

Omdöme: Ljusgul med svag doft. Smaken är mycket frisk och syrlig men äppelsmaken är något svag. Svenska äpplen!

Betyg: 3

Flera av juicerna som vi testar innehåller en tillsats av askorbinsyra som är detsamma som vitamin C. Det är en antioxidant som hjälper till att bevara äpplenas färg och smak. Alla utom juicen från Loviseberg är pastöriserade, vilket betyder att de har hettats upp för att ta död på vissa bakterier och mögel.

Coop, Nypressade äpplen, juice med fruktkött, 1 liter

Cirkapris/förp: 23 kr. Pris/liter: 23 kr.

Omdöme: Ljusgul juice med fräsch äppeldoft. Har en tydlig och söt smak av mogna äpplen.

Betyg: 3

Ica, I love eco, ekologisk äppeljuice, cloudy, 1 liter

Cirkapris/förp: 24 kr. Pris/liter: 24 kr.

Omdöme: Svagt gulbrun färg, doftar fallfrukt. Söt smak, och det finns en syrlighet som sticker i halsen.

Betyg: 2

God morgon, apple, från koncentrat, 1 liter

Cirkapris/förp: 19 kr. Pris/liter: 19 kr.

Omdöme: Fin, ljusgul färg. Svag doft av smågodis. Smakar mest sött. Blaskig. Billigast.

Betyg: 2

Innocent, Apple juice, 900 ml

Cirkapris/förp: 24 kr. Pris/liter: 27 kr.

Omdöme: Fin, ljusgul färg. Doftar sött, är lite blaskig med svag äppelsmak. Den känns utspädd.

Betyg: 2

RESULTAT:Literpriset på testets äppelmust varierar från 19 till 70 kr. Det blev delad första plats för Brämhult Nypressat äpple och Loviseberg Råsaft, båda i mellanprisklass. De har tydlig och frisk äppelsmak och fin balans mellan sötma och syrlighet.