Äntligen klimatmärkning!
Klimatmärkta livsmedel finns snart i affären! Ett imponerande samarbete mellan Krav, LRF, Lantmännen, Scan, Milko, Skånemejerier och Svenskt Sigill har nu i sommar lett fram till ett regelverk som kan börja användas av de matproducenter som vill. Jag läser om projektet på klimatmarkningen.se och inser att branschen brottats med alla de problem vi vanliga konsumenter brottas med när vi ska försöka välja det som är mest miljövänligt. Ska alla varor jämföras med varandra – bönor med biffkor – eller ska varorna hellre jämföras varugrupp för varugrupp så att bättre och sämre alternativ kan bli synliga både bland bönor och kött? Och ska man ignorera djuromsorg och användning av bekämpningsmedel och bara köra strikt på minsta möjliga koldioxidutsläpp, eller går allt det här att integrera med vartannat?
Svaret är deprimerande nog att ”klimatsmart” inte alltid går hand i hand med vad vi uppfattar som schyst livsmedelsproduktion. Kraftfoderuppfödda snabbväxande köttkor lever kortare tid, skiter mindre och orsakar mindre metangasutsläpp än långsamväxande betande kossor. Ekologiska morötter odlade på mulljordar är nyttiga och giftfria så det förslår, men jordarna avger lik förbaskat en massa koldioxidekvivalenter. Men är biffkor bättre för miljön är gotländska morötter? Självklart inte. Den svenska matbranschen har gjort mängder av överväganden för att lösa dessa pedagogiska problem, bland annat får ingen matprodukt klimatmärkas om den inte redan är hållbarhetscertifierad i ett annat system. Vilket är bra. Liksom att de stränga reglerna kan hjälpa matproducenter att i varje led bli mer energieffektiva.
Men som konsument kan man förstås aldrig helt koppla av och tro att en ny märkning löser alla problem. Vi måste fortsätta göra så medvetna val som möjligt och komma ihåg att tre stora koldioxidbovar kan vi ta hand om själva, utan någon märkning alls.
1. Släng mindre mat.
2. Ät mindre kött.
3. Tänk också på småtransporterna mellan mataffären och hemmet.
För om man kör ett halvt ton bil tre kilometer bara för att köpa en liter ekomjölk har man knappast gjort en insats för miljön.
Bäst
• Domsteins torskblock. Inte bara miljömärkta, utan också med exakt angivelse av fångstområde, fångstfartyg och fångstmetod. Den informationen borde all fisk i affären ha!
Sämst
• Kronäggs påfund med omelettsmet på tetrapack. En stilla undran: Vem vet inte att omelettsmet består av ägg – och ägg? Inte ägg och konserveringsmedel, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel.