Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Annika Unt Widell.Annika Unt Widell.Annika Unt Widell.
Annika Unt Widell. Foto: Joel Linderoth

Annika Unt Widell: "Att vinna Stora Matpriset uppmärksammar skolmaten"

Annika Unt Widell, dietist och kommunikatör mottog Allt om Mats Stora Matpris på Mitt Kök-mässan. "Priset är ett bevis på att vi lyckats höja uppmärksamheten kring skolmaten", säger hon.

Annika Unt Widell, som har tilldelats Allt om Mats Stora Matpris 2011, är både dietist och kommunikatör och har i flera år jobbat med att sätta fokus på skolmaten i organisationens Skolmatens vänner. Hon har i höst kommit ut med en kokbok som heter Skolmatssafari och som vill visa på goda exempel från skolans värld och ge inspiration till bättre mat.

Hur känns det att få priset?

– Det är helt underbart, jag blev verkligen jätteglad! Verkligen jätteglad! Jag blir glad för det här priset eftersom det är väldigt viktigt att de som lagar vår skolmat får större uppmärksamhet. Vi har i flera år jobbat för att höja uppmärksamheten kring skolmaten och det här är ett bevis på att vi lyckats.

– Idag är det stjärnkockar och tevekockar som får all uppmärksamhet. Det är välförtjänt, men vi måste se på de som lagar maten till våra skolbarn och skapa bättre förutsättningar för dem också. Det är personer som jobbar i det tysta som får uppmärksamhet genom detta pris.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter de kommande fem åren?

– Det finns mycket att göra. Jag tror att utbildningsnivån på de som jobbar i svenska skolkök kommer att höjas. Jag tror också att vi kommer att jobba med mycket mer lokala råvaror och ekologiskt mat. Idag är det ungefär 10 % som är ekologiskt i skolmatssammanhang och jag tycker att det ska kunna öka till 25 % de kommande fem åren. Det är en allmän utvecklingstendens och den kommer säkerligen stärkas.

Vad är det som är så speciellt med att laga mat för barn?

– Förutom att det är väldigt viktigt så är det också så att barn och ungdomar är mer direkta med vad de tycker om maten. De säger direkt till om maten inte är god eller om potatisen är okokt. De är goda kritiker!