Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amanda Wiger vinner Allt om Mat:s Instagrampris 2021

Efter en omröstning bland Allt om Mat:s Instagramföljare står det klart att det blir Amanda Wiger, som driver kontot ”Wigersmat”, som kammar hem vinsten av Allt om Mat:s Instagrampris 2021. 

– Jag tror personer tycker om att jag är frispråkig och rätt så grisig av mig, säger Amanda Wiger. 

Vad tror du utmärker dig bland andra matkonton på Instagram?

Jag är väldigt frispråkig av mig, så som jag skriver är exakt som jag är som person. Det jag lagar är inte alltid uppstyrt eller perfekt, och jag tror att personer kan känna igen sig lite i det. Det behöver inte vara så noga, man kan höfta lite grann. Sedan är jag en ung tjej men som inte är rädd för att äta mycket fett. Ord som nyttigt ska inte förekomma på min Instagram, och jag vill inte heller prata om träning i kombination med mat. Mat ska vara gött och härligt!

Vilka rätter går hem bäst hos dina följare?

Jag brukar laga kladdiga och maffiga mackor med mycket smör och fett, det är mina följare galna i. Annars har jag en kronärtskockspasta som lagas med bara några få ingredienser, den har också blivit väldigt populär. Många har skrivit att den även är en succé även bland barn, det gillar man ju, trots att jag själv inte avlat fram några! 

Amanda Wiger lagar gärna ”goffiga” och matiga mackor med extra allt.

Varifrån hittar du inspiration till din matlagning?

Jag snappar upp grejer lite överallt ifrån. Det kan vara allt från en bild från någon som varit på en restaurang, till någon rätt jag sett på tv, eller från en vända i affären. Jag får de allra flesta av mina idéer när jag ligger i sängen och ska sova, där brukar jag ligga och fundera på recept och koka ihop tankar och idéer hejvilt. 

Vilka trender tror du vi kommer få se mycket på Instagram framåt?

Jag tror att superstylade bilder med avancerade rätter kommer att dö ut till förmån för enklare grejer. Om vi ska prata ingredienser så tror jag att svartroten kan få ett uppsving. Den har inte fått så mycket kärlek som jag tycker att den förtjänar, det är ju så otroligt gott! Men jag tycker man ska fokusera på vad man själv gillar, i stället för att fokusera på vad som är trendigt. Det är ju ändå en själv som ska äta maten.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

Om jag går på restaurang tar jag gärna råbiff, det också roligt att laga hemma. Men det är inte så många som vågar testa, man kanske tycker att det känns svårt. Men om man köper ett bra kött – ett svenskt, ekologiskt nötkött, så som oxfilé eller innanlår, så är det inte svårt att göra det riktigt gott. 

Svartrot är en råvara som Amanda Wiger gärna använder i sin matlagning – och som hon tror kan få ett uppsving den närmsta tiden.

Har du några tips till personer som inte är så vana matlagare – men som vill börja experimentera mer?

Börja med att leta upp recept som inte är så avancerade, någon rätt som inte känns allt för långt ifrån dig i nivå. Sedan behöver man inte följa receptet till punkt och pricka, ett tips är att smaka av ofta och verkligen våga lite på sina smaklökar!

Amanda Wiger

Ålder: 28
Bor: Stockholm

Yrke: Produktionsledare

Instagram: @Wigersmat

Allt om Mat:s Instagrampris

För femte året i rad har Allt om Mat:s följare röstat fram årets Instagrammare. Efter en jämn omröstning stod det klart att det blir Amanda Wiger, ”Wigersmat” som fick flest röster – och därmed kammar hem 2021-års pris. I magasinet Allt om Mat som släpps den 25 november avslöjas fler av 2021-års vinnare, bland annat vem som vinner Stora Matpriset och vinpriset Gyllene Glaset.

 

Läs mer: Eric gadd är vinnare av Sveriges Mästerkock VIP 2021

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY