Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Mat:s medarbetare prisas av Gastronomiska Akademin

Allt om Mat gratulerar några av våra kunniga medarbetare som under en prisceremoni den 3 april tilldelades både silvermedaljer och guldpennor av Gastronomiska Akademin. 

Varje år delar Gastronomiska Akademin ut priser för framstående matkulturella insatser i form av guldmedalj, silvermedalj, guldpennor och tre diplom. Vid en prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 3 april fick hela fyra av Allt om Mat:s frilansande medarbetare pris.

 Stort grattis säger vi på Allt om Mat-redaktionen till:

Gunilla Hultgren Karell, vinskribentGunilla Hultgren Karell, vinskribentGunilla Hultgren Karell, vinskribent
Gunilla Hultgren Karell, vinskribent

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell, som bland annat tipsar om vin i Allt om Mat, Allt om Vin och i Expressen, belönas med Guldpennan med motiveringen:

”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

En av landets mest kända mat- och vinskribenter med hög kompetens inom båda gebiten. Hon erövrade titeln Årets Näsa 2003 och de recept hon skapar utformas alltid med fokus på matchande drycker. Mångårig medlem i Allt om Mat och Allt om Vins vinprovargrupper.

Grattis Gunilla till utmärkelsen Guldpennan!

– Jag känner mig glad, hedrad och väldigt stolt, det är ett väldigt fint pris. Jag har sysslat med detta väldigt länge och detta är som ett kvitto på att någon annan sett det man gjort under alla år, säger vinnaren Gunilla Hultgren Karell och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att inte krångla till det för mycket för läsarna. Det sista jag vill är att bli betraktad som elitist, att personer ska känna sig exkluderade. Ibland är folk oroliga att det ska vara svårt med vin, men det behöver det inte vara. Det är ingen exakt vetenskap, det viktigaste är att det ska vara kul och gott. Men sedan tycker jag så klart om att dela med mig om varför något blir på ett visst sätt, och varför just ett vin passar med en typ av mat.

Det roligaste med vin- och matbranschen är enligt Gunilla Hultgren Karell att den är fylld av positiv energi.

– Nästan alla tycker att det är kul och härligt med mat och vin. Det finns väldigt mycket positivitet, folk är intresserade och ställer frågor. Sedan är det en bransch där det alltid händer saker, man fastnar inte i gamla hjulspår. Jag jobbar med det jag själv tycker om, och får hela tiden utvecklas, säger vinnaren av Guldpennan 2022.

Vilket vin kommer du fira den här utmärkelsen med?

– Det är kanske ett förutsägbart svar med det blir champagne, det hör till. Kanske blir det roséchampagne, säger Gunilla.

Silvermedaljen gick till vinskribenten Maria Collsiöö, som startat tidskriften Törst. Maria är också sommelier och medverkade tidigare i Allt om Mat:s vinprovargrupp. Här är motiveringen:

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Erfaren sommelier och vinskribent med stort register som startat den första kulturtidskriften där vin och andra drycker knyts samman med samtid, historia, filosofi, geologi och estetik.

Lisa Lemke och Elisabeth Johansson, prisade med silvermedalj och guldpenna 2021.Lisa Lemke och Elisabeth Johansson, prisade med silvermedalj och guldpenna 2021.Lisa Lemke och Elisabeth Johansson, prisade med silvermedalj och guldpenna 2021.
Lisa Lemke och Elisabeth Johansson, prisade med silvermedalj och guldpenna 2021. Foto: Magnus Carlsson & Helén Pe

Då ceremonin uteblev 2021 på grund av pandemin prisades även tidigare vinnare i Riddarhuset i år. Bland dem hittar vi receptmakaren Lisa Lemke som fick en silvermedalj med motiveringen:

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Ung halländsk matprofil - flerfaldig tevekock, kokboksförfattare och föreläsare. Driver Prostens Pizza och Skrea Matbruk i lador på familjens prästgård i Skrea Backe.

Även konditorn och kocken Elisabeth Johansson som skrivit en mängd kok- och bakböcker samt medverkat i Hela Sverige bakar-juryn fick en Guldpenna (2021) för sina insatser med motiveringen:

”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Elisabeth Johansson är kock, konditor, matstylist, tv-profil, lakritsdrottning och författare med 43 kokböcker om mat, dryck, desserter och bakverk, några översatta till sju språk.

Grattis än en gång säger vi till våra duktiga frilans-medarbetare som så välförtjänt tilldelats fina mat- och dryckpriser från Gastronomiska Akademien.