Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Allt om Mat på plats i Lyon på Bocuse d'Or 2017 – och så här var det!

Att få följa med och se Sverige och Alexander Sjögren tävla i Bocuse d'Or är så kul! Stämningen på läktarna är fantastisk och kockarna som sliter i köken ser ofta ut att vara nära nervsammanbrott. Det är blod, svett och tårar när världens toppkockar gör upp om vem som är bäst!

Här försöker jag förmedla lite av stämningen som nog många åker hit för att få uppleva igen. Det var något av en tävling även på läktaren om vilken hejarklack som förde mest väsen. Ett tag stod jag mellan Norges koskällor och Brasiliens vuvuzelas, men då föredrog jag nog ändå Islands  något mera stillsamma vulkanen.

Jag hade äran att hänga med kocken och krögaren Adam Dahlberg som var nöjd med att det inte var han som tävlade i år.

Det är 24 länder som tagit sig till finalen. Tolv kockar tävlar dag ett och tolv dag två. De som lagar är själva kocken och hans commis, kockassistent. Alexander Sjöberg har med sig Hampus Risberg som sin commis. Det är inte bara smakerna som bedöms, det finns också en jury som bedömer själva köksarbetet.

Förut var det en fisk- och en kötträtt som lagades. Nu är första året som kockarna ska presentera en helt vegansk rätt. Och med rätt menar jag egentligen en liten avsmakningsmeny på ett fat, med säkert minst åtta olika komponenter. Andra rätten var i år lagad på kyckling från Bresse och valfria skaldjur.

Kockarna lagar upp 14 fat av båda rätterna. Det räcker inte till alla domare som ska bedöma så de får dela lite sinsemellan.

Jag hade turen att få smaka på Alexanders rätter på en av många repetitioner. För mig var vegantallriken den större upplevelsen. De ville att den till utseendet skulle påminna om en svensk skog. Har de lyckats eller vad tycker du?

Alexander Sjögrens vegantallrik på en av repetitionerna. Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Själva tävlingen Bocuse d'Or är inrymd i världens största mässhall Sirha. Det är lätt att gå vilse och många vakter som säger åt dig var du absolut inte får gå, men ingen som kan hjälpa dig med var du faktiskt får och bör gå.

3000 utställare på dryga 10.000 kvadratmeter kan ju göra vem som helst lite yr. Men det kan ändå vara kul att gå runt och se vilka som ställer ut, särskilt i den matigare delen. Betydligt mer kaviar än på matmässan i Älvsjö. Det finns också en jättedel med maskiner då detta är en mässa för krögare och kockar. Men egentligen kan en hoppa över allt detta och bara fokusera på själva tävlingen. För det är så klart här det händer! Även om du hamnar ganska långt från de tävlandet visas allt proffsigt upp på storbildsskärmar. Wi-fi existerar inte i denna lokal 2017 och jag inser hur bortskämda vi är i vissa delar av Sverige med utmärkt och gratis uppkoppling.

Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Senast jag var här (2007) var det Markus Aujulay som tävlade för Sverige. I år hänger han med mig på läktaren och verkar helt nöjd med att inte vara en av dem som svettades i tävlingsköken. Han tycker också att det är kul att Bocuse d'Or går i bräschen och tar in en helt vegansk tallrik som tävlingsmoment. "Även om det är svårt att få fram de riktigt djupa smakerna när man inte får använda fonder", som han sa.

Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Eftersom jag nu betraktar mig som lite halvfinsk var jag mycket nöjd med att få hänga med finska lagets jurydeltagare Pekka Terävä och coachen Matti Jämsen.

Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Själva prisutdelningen är en utdragen historia. Trots att tävlingens språk ska vara engelska håller alla tal på franska. Och jag menar ALLA. Och det delas inte bara ut guld, silver och brons, utan till exempel pris för snyggaste affisch, och en hel del annat. De bryr sig inte om att hålla några tider så att livesända från prisutdelningen blev lite svårare än jag hade tänkt mig.

Tänk dig att ha lagat samma rätt i ett helt år. Bara öva järnet, klocka tider och söka perfektion i smaker och tillagningssätt. Det är inte den sortens matlagning som lockar mig! Men jag kan bara imponeras av människor som är så pass dedikerade och envisa att de orkar gå igenom detta. Självklart är det först en besvikelse att Sverige med Alexander och Hampus kom på en sjunde plats. Men jag hoppas att de efter ett tag kan tänka att sjunde bäst i världen... inte så dåligt ändå! Faktisk är det makalöst bra! Heja er!

USA vann för första gången. Norge kom tvåa och Island trea.

Här är jag galet nöjd med att få smaka på Alexander Sjögrens tävlingsrätter. Foto: Copyright 2017. All rights reserved.