Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Mat 50 år – chefredaktören om firandet med läsarna hela 2020

Välkomna till ett nytt och mycket speciellt år. Vi fyller 50 år i år, och det kommer vi fira med er läsare – hela 2020.

Christina Neiglick frågade chefredaktör Suzanne Ribbing om vad vi kan vänta oss under jubileumsåret 2020.

Nu fyller Allt om Mat 50! Berätta, hur känns det?

– Det känns jätteroligt och jag hoppas att alla läsare också kommer tycka att det är roligt att se tillbaka och glädjas åt hur vi har ätit de senaste decennierna.

Vilket är ditt eget första minne av Allt om Mat?

– Jag tog faktiskt en prenumeration på Allt om Mat när jag flyttade hemifrån som 19-åring. Jag lagade ofta från tidningen och samlade årgångarna i speciella tidskriftssamlare som man kunde köpa till.

Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat.Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat.Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat.
Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat. Foto: Helén Pe

Vad gjorde du på 1970-talet?

– 1970 var jag 10 år och inte särskilt matintresserad, men kunde göra varma mackor till mellanmål efter skolan. Man gick väldigt sällan på restaurang på den tiden. Mina restaurangbesök var väldigt lätträknade och inföll oftast när någon i släkten fyllde jämt. Det hände att vi gick på Mäster Anders och åt söndagsmiddag. Det var den kvartersrestaurang som låg närmast där vi bodde på Kungsholmen i Stockholm. Numera är Mäster Anders ett riktigt hippt ställe. I mitten på 70-talet hade Mc Donalds etablerat sig i Sverige, och när jag inte ”tålde” skolmaten fick jag 10 kronor som räckte till Big Mac, pommes frites, coca cola och äppelpaj. Jag hade lurat i mina föräldrar att jag inte tålde vare sig lever eller blodpudding. Första gången jag var på date var på kinarestaurang. Min kavaljer förklarade att man skulle välja fyra små rätter. Så himla mysigt och exotiskt att plocka från tallrikarna som hade olika fack, och till efterrätt blev det friterad banan med glass.

Om du bara får välja ett recept från alla år, vilket är favoriten?

– Mitt mest tummade recept i Allt om Mat är på den fantastiskt goda koreanska rätten bulgogi, den älskar jag fortfarande.

Du tillbringar mycket tid både på redaktionen och i provköket varje dag, men hur ofta lagar du något ur tidningen?

– Vi provlagar julmat redan i september och påskmat i januari. Det gör att kreativiteten flödar och att vi alla på redaktionen får mycket inspiration till vår egen matlagning hemma. Jag är kanske lite dålig på att följa recept, så jag låter mig inspireras och sen tar jag lite mer av det jag tycker om.

Suzanne Ribbing: 1970, när Allt om Mat startade, så var det några pessimister i förlagsledningen som tyckte att tidningen var en dålig idé. Recepten skulle snart ta slut, och då skulle vi inte ha något att fylla sidorna med. Så fel de hade! Vi har levererat ungefär 1000 nya recept varje år. Det blir 50 000 recept som vi skapat genom åren!

Varifrån kommer idéerna till alla härliga recept?

– Alla på redaktionen bidrar med idéer till nya rätter. Jag gillar själv att resa, gå på restaurang och att experimentera i köket. Ibland blir resultatet ett recept i tidningen när våra duktiga matredaktörer får bearbeta ”uppfinningen”. Eftersom vi provlagar och testar nya rätter i provköket har vi på redaktionen ständiga diskussioner om recept, smaker och nya trender.

Du lovar fest hela året när tidningen fyller 50. Det låter fantastiskt. Vad kan vi vänta oss?

– Vi har alla så många upplevelser förknippade med mat, så givetvis blir det en del tillbakablickar, vilket är väldigt roligt eftersom det dyker upp skojiga retrorätter och nostalgiska minnen. Vi skrattar lite åt oss själva när vi tänker på korslagda gräslökstrån i "det nya franska köket" eller när alla kockar la upp mat på höjden så rätterna nästan var omöjliga att hantera med kniv och gaffel. Utvecklingen har gått med blixtens hastighet från kassler med ananas på 1970-talet till dagens växtbaserade vegetariska hamburgare.

Innehållsmässigt, vad kan läsarna se fram emot?

– Vi kommer att ta fram helt nya recept för att fira 50-årsjubileet; en unik jubileumstårta, en meny för det stora kalaset och den ultimata festbuffén för att nämna något. Det är först senare i höst som vi fyller år på riktigt. Nummer 16 blir vårt stora extra tjocka och fina jubileumsnummer med massor av gott och kul. Vi och våra medarbetare, fotografer och bloggare kommer under året att bjuda på recept som vi är riktigt stolta över.

Vad händer på själva ”födelsedagen”? Hur ska jubileet firas?

– Jag har en vision om att bjuda in många läsare till kalaset. I november, på Sveriges största matmässa Sthlm Food & Wine, hoppas jag kunna bjuda på tårta och annat skoj. Sedan får vi se om vi kommer att skapa en 50-årsmiddag, något event eller kanske en jubileumsresa. Just nu sållar vi bland alla idéer. Det bästa är att hålla utkik i tidningen och på alltommat.se för att inte missa något!

Läs också: Allt om Mat-redaktionen tipsar om 3 populära rätter från förr