Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Wettainen & Ulrika Pousette

Allt om Mat firar 50 år med recept på utvalda klassiker från förr

50 år med Allt om Mat betyder bortåt 50 000 älskade recept i arkivet. En receptskatt vi är mer än rädda om. Minns du när bananer och jordnötter blev hetare än hett i grytor? Eller när gräddiga fläskfilérätter var det som gällde på middagsbjudningarna? Kanske köpte du en mandolin under 2000-talets början,

när grönsaker skulle serveras på carpacciovis? Här bjuder vi på populära, nostalgiframkallande recept.

Redaktionschef Ulla Karlström: Därför älskar vi Kreolskans gryta

Foto: Stefan Wettainen

”Receptet är från 1975. Alla kände till och gillade fläskfilé och gräddsås men det här var mer modernt med cornichons och syltlök, lite samma tillbehör som i ostfondue som också var populärt då. Inspirationen kom från andra sidan Atlanten då kreolska rätter blivit populärt i USA. Vi tog till oss många nya influenser och ville hänga med. Jag lagade ”kreolskan” flera gånger och har också ofta blivit bjuden på rätten. Det var en typisk söndagsgryta. Det som är så bra är att den är både lättlagad och supersnabb, grytan ska bara koka 10 minuter.”

Recept på Kreolskans gryta hittar du här!

Matredaktör Cecilia Lundin: Därför älskar vi Flygande Jacob

Foto: Ulrika Pousette

”Jag åt Flygande Jacob för första gången på 1970-talet, och minns att jag tyckte det var väldigt väldigt gott. Man ska ha italiensk salladskrydda på kycklingköttet, min absoluta favoritkrydda på den tiden. Jag tyckte att rätten kändes väldigt exotiskt med varm banan och jordnötter. Det är sött, salt och gräddigt – alla smaker man vill ha på en gång. Nu har Flygande Jacob tappat i popularitet, men jag får fortfarande läsarfrågor om receptet, främst om historien bakom. Och Flygande Jacob finns än i dag i varianter som färdigrätt, och dyker upp på menyn på lunchrestauranger, så den är fortfarande uppskattad.”

Recept på Flygande Jacob hittar du här!

Matredaktör Gunilla von Heland: Därför älskar vi Rödbetscarpaccio

Foto: Stefan Wettainen

”Receptet togs fram till Allt om Mat:s 35-årsjubileum på Nordiska Museet 2005. Vi var väldigt ambitiösa och höll matlagningskurser i ett modernt provkök som byggts upp på utställningen. Jag och Kristina Valentin, som då arbetade i provköket, var med och tog fram den här rätten. Inspirationen kom från en gotländsk restaurang, därav saffranet i dressingen. Det här är ett recept som hållit sig bra tycker jag. Det känns fortfarande modernt och fräscht. Och nu, när vi ska äta mindre kött och vi är medvetna om vikten av att välja svenska råvaror och gärna närodlat dessutom, ligger det här receptet helt rätt i tiden.”

Recept på rödbetscarpaccio med getostcrème hittar du här!

Läs också: Intervju med Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat, om firande av Allt om Mat - 50 år